Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinhuis op vrijwel vierkante plattegrond, één bouwlaag hoog met tentdakje in Domburg

Tuin Park Landgoed

Domburgseweg 6
4357BB Domburg (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: 1880-1905


Beschrijving van Tuinhuis op vrijwel vierkante plattegrond, één bouwlaag hoog met tentdakje

Omschrijving Tuinhuis op vrijwel vierkante plattegrond, één bouwlaag hoog met tentdakje. Het tuinhuis is geheel van hout met aan één zijde een dubbele deur met glasruiten en aan iedere zijgevel een klein venster. Overhangende daklijst met gekartelde rand. Het tuinhuis kon oorspronkelijk met de zon meedraaien. Waardering Tuinhuis, van typologische waarde en van ensemblewaarde en van belang vanwege gaafheid en zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508058
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
een tentdak met rechthoekig of vierkant grondplan

Een tentdak, paviljoendak, puntdak of piramidedak is een dakvorm die bestaat uit vier of meer driehoekige dakschilden die in één punt samenkomen: het nokpunt. De driehoekige dakschilden hoeven niet alle even groot te zijn.

Wanneer een tentdak een vierkant grondvlak heeft met vier even grote dakschilden, wordt dit vaak een piramidedak genoemd. Met deze benaming refereert men dan aan de piramides zoals die in Egypte. Meetkundig gezien zijn ook andere tentdaken die geen vierkant grondvlak met vier even grote dakschilden hebben een piramide.

Wanneer een tentdak steil oplopende dakschilden heeft spreekt men ook wel van een torendak. Vaak zijn torendaken opgebouwd uit meer dan vier dakschilden. Zoals de naam al aangeeft zijn deze spits toelopende daken veelal te vinden op de top van torens en worden ook torenspits genoemd.

Een tentdak dat bestaat uit vele dakschilden met een grondvlak dat op een cirkel lijkt, wordt een kegeldak genoemd.


Monumenten in de buurt van Tuinhuis op vrijwel vierkante plattegrond, één bouwlaag hoog met tentdakje in Domburg

Villa de Wael

Domburgseweg 6
Domburg (Gemeente Veere)
Inleiding Villa op min of meer rechthoekige plattegrond met enkele uitbouwtjes. Opgetrokken uit rode baksteen, deels gepleisterd en met vak..

archeologie

-
Domburg (Gemeente Veere)
Meerdere terreinen met daarin sporen van een ringwalburg.

Koetshuis

Domburgseweg 10
Domburg (Gemeente Veere)
Inleiding Koetshuis rond 1883 gebouwd in traditionalistische architectuur met kort daarna aan de noordzijde aangebouwde koetsierswoning. Aa..

Duinenburg

Domburgseweg 12
Domburg (Gemeente Veere)
Omschrijving Villa in 1885 gebouwd in neo-renaissance architectuur. Het gebouw heeft een min of meer rechthoekige plattegrond met een hoek..

Houten saunagebouwtje op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag hoog met aan één zijde afgewolfd zadeldak, gedekt met tuile du nord pannen

Domburgseweg 12
Domburg (Gemeente Veere)
Omschrijving Houten saunagebouwtje op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag hoog met aan één zijde afgewolfd zadeldak, gedekt met tuil..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinhuis op vrijwel vierkante plattegrond, één bouwlaag hoog met tentdakje in Domburg