Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Plantlust in Wemeldinge

Woonhuis

Wilhelminastraat 3
4424BA Wemeldinge (gemeente Kapelle)
Zeeland

Bouwjaar: 1884


Beschrijving van Plantlust

Inleiding Vrijstaand woonhuis met aangebouwd koetshuis -thans garage-, gebouwd in 1884 en genaamd "Plantlust". Gelegen op ruim perceel met onder meer oprijlaan en voortuin. Omschrijving Langsgevel van de woning evenwijdig aan de straat gelegen met koetshuis aan westzijde, in het verlengde, iets naar achter geplaatst, aangebouwd. Geheel opgetrokken uit rode handvormsteen; siermetselwerk banden, fries en strekken in gele baksteen; gepleisterde plint. Zowel woning als koetshuis één bouwlaag hoog met zadeldak gedekt met rode hollandse pannen op noordelijke dakvlak en gesmoorde hollandse pannen op zuidelijke dakvlak. Woning met lijstgevel van vijf traveeën breedte met centrale ingangspartij met houten paneeldeur en aan weerszijden twee houten H-vensters. Vensters en deur met gestucte omlijsting. Geprofileerde houten kroonlijst. Centrale, bakstenen dakkapel met driedelig houten venster, waarvan middelste met halfrond afgesloten bovenlicht; zadeldakje met uitgesneden houten windveer. Voorgevel koetshuis met houten wagendeur en kleine getoogde raampjes met roedeverdeling. Achtergevel woning met in het midden houten deur en aan weerszijden twee houten schuiframen. Bakstenen dakkapel met dwarskap met zadeldak met uitgesneden houten windveer. Vernieuwde vensters en balkondeuren; houten balkon. Houten veranda aangebouwd over gehele lengte woning. Achtergevel koetshuis met houten wagendeur, aan weerszijden twee houten deuren met bovenlicht; klein vierkant bakstenen aanbouwtje met plat dak en klein houten raampje. Topgevel met hoog houten luik. In het interieur zijn onder meer in de keuken het gietijzeren casettenplafond en de houten kasten van belang; marmeren vloer in hal en deuren aan halzijde met houtmotief beschilderd. Waardering Woonhuis met koetshuis, van architectuurhistorisch belang en van ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508055
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Plantlust in Wemeldinge

Huis met topgevel aan de straat

Dorpsstraat 108
Wemeldinge (Gemeente Kapelle)
Huis met topgevel aan de straat (De achterzijde is 110 genummerd maar is slechts een aanbouw van 108). In de topgevel van gele steen vlechti..

Huis met gepleisterde langsgevel, waardevol in het straatbeeld

Dorpsstraat 75
Wemeldinge (Gemeente Kapelle)
Huis met gepleisterde langsgevel, waardevol in het straatbeeld. Voordeur met boven- en onderdeur. Ervoor een stoepje en aansluitend links ee..

Boerderijtje met topgevel in moppen

Dorpsstraat 71
Wemeldinge (Gemeente Kapelle)
Boerderijtje met topgevel in moppen. Muurankers. Schuiframen met negenruitsvensters waarboven rode strekken. De voordeur met tweekruisbovenl..

Huisje met gepleisterde langsgevel, in steentje gedateerd 1854

Dorpsstraat 92
Wemeldinge (Gemeente Kapelle)
HUISJE met gepleisterde langsgevel, in steentje gedateerd 1854. De gootlijst op geprofileerde klosjes. Muurankers. Schuiframen met negenruit..

Libertas

Dorpsstraat 65
Wemeldinge (Gemeente Kapelle)
Inleiding Voormalige dokterswoning (tot 1953) aan de hoofdstraat van het dorp, rond 1880/1890 in classistische stijl gebouwd; iets teruglig..

Kaart & Routeplanner

Route naar Plantlust in Wemeldinge

Foto's (1)