Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde kerk met fronttoren en aangebouwde consistorie in Schore

Kerkelijk Gebouw

Nieuwe Kerkplein 4
4423AC Schore (gemeente Kapelle)
Zeeland

Bouwjaar: 1942, ter vervanging van de door oorlogsgeweld verwoeste voorganger


Beschrijving van Nederlands Hervormde kerk met fronttoren en aangebouwde consistorie

Inleiding Nederlands Hervormde kerk met fronttoren en aangebouwde consistorie, in 1942 gebouwd ter vervanging van de door oorlogsgeweld verwoeste voorganger. Ontworpen door de architect J. Roodenburgh in de architectuur van de Delftse School. Gelegen in het centrum van het dorp op een ommuurd terrein. Fronttoren aan westzijde van zaalkerk en consistorie in noordoosthoek, haaks op kerkgebouw. Houten preekstoel en orgel inclusief onderbouw komen niet voor bescherming in aanmerking. Omschrijving Vrijwel rechthoekig kerkgebouw met vierkante fronttoren en rechthoekige consistorie. Kerkgebouw één verdieping hoog met zadeldak, gedekt met rode hollandse pannen; consistorie idem. Geheel opgetrokken uit rode handvormbaksteen. Stalen kozijnen, veelal met glas-in-lood. Aan westgevel de toren voorzien van ingangspartij in getoogde nis net dubbele houten deuren met visgraatmotief; natuurstenen trapje; boven ingang rond stalen venster met cirkelvormige roedeverdeling; kleine verticale halfronde venstertjes. Bovenin toren (rondom) galmgaten met daarboven uurwerken; op hoeken waterspuwers. Aan bovenzijde afgesloten door opengewerkte attiek; slanke, vierkante spits gedekt met koper. Aan noordzijde een aankapping aan de voet van de toren met een ingang met houten deur met visgraatmotief en natuurstenen trapje; gedenksteen. Aan zuidzijde van de toren eveneens een aanbouwtje met houten deur met visgraatmotief en natuurstenen trapje. De - vrijwel indentieke - zijgevels van de zaalkerk met gemetselde steunberen; twee vensters met gemetselde "middenstijl"; drie door de gootlijst opgaande raampartijen, uitlopend in een kleine tuitgevel met dwarskapje gedekt met rode pannen; aangekapt uitbouwtje met venstertjes. Achtergevel vrijwel blinde gevel; getoogde houten deur met visgraatmotief; rond stalen venster met glas-in-lood. Consistorie door tussenlid met kerk verbonden. In tussenlid ingang met houten portiek en houten deur met glasruiten en zijlichten; natuurstenen trapje. Westelijke langsgevel met vensters met stalen kozijnen en draairamen, roedeverdelingen en glas-in-lood. Door de gootlijst opgaand gevelvlak met tuitgeveltje, voorzien van vensters met daarboven, in top,rond stalen venster; klein dwarskapje. Noordgevel is blinde topgevel met uitgebouwd rookkanaal met schoorsteen in siermetselwerk. Oostgevel is idem westgevel; achterzijde tussenlid met houten deur en kleine venstertjes. In interieur onder meer in de kerk paraboolvormige, geheel betimmerde, houten kapconstructie; houten planken vloer; houten kerkbanken; gepleisterde muren. Waardering Gave kerk met toren en consistorie van architectuur- en cultuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508054
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde kerk met fronttoren en aangebouwde consistorie in Schore

Woonhuis met langsgevel, op vrijwel rechthoekige plattegrond, één bouwlaag hoog met zadeldak

Frisostraat 13
Schore (Gemeente Kapelle)
Omschrijving Woonhuis met langsgevel, op vrijwel rechthoekige plattegrond, één bouwlaag hoog met zadeldak. In 1908 gebouwd in traditionel..

Dwarsdeelschuur met houten, zwart geteerde, gepotdekselde langsgevels; bakstenen/gepleisterde plinten; kopgevels steen

Frisostraat 13
Schore (Gemeente Kapelle)
Omschrijving Dwarsdeelschuur met houten, zwart geteerde, gepotdekselde langsgevels; bakstenen/gepleisterde plinten; kopgevels steen. Zuido..

Houten wagenschuur op bakstenen plint; rechthoekige plattegrond. Zwart geteerde, gepotdekselde houten delen. In voorgevel vier stel wit geschilderde d ..

Frisostraat 13
Schore (Gemeente Kapelle)
Houten wagenschuur op bakstenen plint; rechthoekige plattegrond. Zwart geteerde, gepotdekselde houten delen. In voorgevel vier stel wit gesc..

Bakhuis in grijze zandsteen, rode bakstenen banden, bogen; één bouwlaag hoog met zadeldak; rechthoekige plattegrond. Noordoostgevel met eenvoudi ..

Frisostraat 13
Schore (Gemeente Kapelle)
Bakhuis in grijze zandsteen, rode bakstenen banden, bogen; één bouwlaag hoog met zadeldak; rechthoekige plattegrond. Noordoostgevel met e..

Varkensstal in grijze zandsteen, rode bakstenen banden en bogen; één bouwlaag hoog met zadeldak; rechthoekige plattegrond. Noordoostgevel met ho ..

Frisostraat 13
Schore (Gemeente Kapelle)
Varkensstal in grijze zandsteen, rode bakstenen banden en bogen; één bouwlaag hoog met zadeldak; rechthoekige plattegrond. Noordoostgevel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nederlands Hervormde kerk met fronttoren en aangebouwde consistorie in Schore

Foto's (1)