Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Huis Aeolus in Wemeldinge

Molen

Bonzijweg 15
4424AM Wemeldinge (gemeente Kapelle)
Zeeland

Bouwjaar: 1874


Beschrijving van 't Huis Aeolus

Inleiding Voormalig molenaarshuis met aangebouwde schuur, in 1874 in classicistische stijl gebouwd bij koren- en pelmolen "Aeolus" uit 1868. Omschrijving Rechthoekig molenaarshuis met bijna over de gehele lengte aan de achterzijde aangebouwde schuur, in dezelfde stijl opgetrokken. Voormalig varkenshok door tussenlid met de schuur verbonden. Geheel één bouwlaag hoog met kapverdieping. Gedeeltelijk wit gepleisterde gevels met schijnvoegen; gedeeltelijk wit geschilderde bakstenen gevels. Voorgevel is een lijstgevel met een symmetrische indeling. Centrale houten voordeur met dubbele ruit en siersmeedwerk; levensboom in getoogd bovenlicht. Aan weerszijden twee getoogde houten schuiframen (3x2 ruits) met houten persiennes. Oostelijke zijgevel eveneens lijstgevel met twee getoogde houten schuiframen met houten persiennes in voormalig woonhuisgedeelte en twee houten deuren met getoogde bovenlichten met levensboom en daartussenin dubbele, getoogde houten goederendeur in voormalig schuurgedeelte. De achter (langs)gevel van de schuur is een blinde gevel. Westelijke topgevel met houten deur met levensboom in bovenlicht en 3x2 ruits schuifvenster; top vermoedelijk enigszins aangepast metselwerk; getoogd 2x2 ruits houten schuifvenster in top. Westelijke zijgevel van voormalig woonhuisgedeelte is een lijstgevel. Het voorste deel van het pand is voorzien van een schilddak gedekt met zwarte kruispannen; nieuwe dakramen; twee gemetselde nokschoorstenen. Het aangrenzende schuurdeel eveneens met schilddak, maar aan westzijde voorzien van een topgevel met strakke windveer; gedekt met diverse soorten gesmoorde pannen. Voormalig wit gepleisterd varkenshok verbonden met de schuur, met zadeldak gedekt met gesmoorde tuile du nord; houten deuren, houten venster. In het interieur van het object zijn geen waardevolle zaken aanwezig. Waardering Molenaarshuis met aangebouwde schuur en varkenshok, van cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarden, in samenhang met de molen "Aeolus". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508051
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Huis Aeolus in Wemeldinge

Aeolus

Bonzijweg 15
Wemeldinge (Gemeente Kapelle)
Koren- en pelmolen "AEOLUS". Hoge ronde stenen bovenkruier met stelling. 1868.

De Hoop

Westelijke Kanaalweg 55
Wemeldinge (Gemeente Kapelle)
Korenmolen "De Hoop". Ronde stenen bovenkruier met lage stelling. 1864 of 1866.

Plantlust

Wilhelminastraat 3
Wemeldinge (Gemeente Kapelle)
Inleiding Vrijstaand woonhuis met aangebouwd koetshuis -thans garage-, gebouwd in 1884 en genaamd "Plantlust". Gelegen op ruim perceel met ..

Huis met topgevel aan de straat

Dorpsstraat 108
Wemeldinge (Gemeente Kapelle)
Huis met topgevel aan de straat (De achterzijde is 110 genummerd maar is slechts een aanbouw van 108). In de topgevel van gele steen vlechti..

Huis met gepleisterde langsgevel, waardevol in het straatbeeld

Dorpsstraat 75
Wemeldinge (Gemeente Kapelle)
Huis met gepleisterde langsgevel, waardevol in het straatbeeld. Voordeur met boven- en onderdeur. Ervoor een stoepje en aansluitend links ee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)