Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Libertas in Wemeldinge

Woonhuis

Dorpsstraat 65
4424CW Wemeldinge (gemeente Kapelle)
Zeeland

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Libertas

Inleiding Voormalige dokterswoning (tot 1953) aan de hoofdstraat van het dorp, rond 1880/1890 in classistische stijl gebouwd; iets terugliggend in de rooilijn. Garage/schuurtje achter het perceel valt buiten de bescherming. Omschrijving Dokterswoning op vrijwel rechthoekige plattegrond. Opgetrokken in roodbruine baksteen. Twee verdiepingen met kapverdieping hoog; langszadeldak, met aankapping over gehele breedte daarachter; aan achterzijde één verdieping hoge aanbouw en serre met plat dak. Vier traveeën brede, twee verdiepingen hoge voorgevel met classicistische kronnlijst en gepleisterde, rustica-achtige hoekpilasters en gepleisterde plint; cordonlijst tussen verdiepingen. Deur- en vensteropeningen met gepleisterde, geprofileerde omlijstingen; natuurstenen vensterbanken. Houten T-vensters; houten dubbele voordeur met panelen. Zijgevels met siermetselwerk banden in gele baksteen; topgevel en langsgevel met schuiframen; diverse nieuwe vensters. Achtergevel eveneens met siermetselwerk banden; topgevel met aangepast drielichtvenster; aanbouw met plat dak uit de bouwtijd voorzien van houten vensters; serre-aanbouw met plat dak van jongere datum (ca. 1920-1930). Zadeldaken gedekt met gesmoorde kruispannen; strakke windveren; makelaars. Rijk interieur uit laatste kwart van de negentiende eeuw met onder meer op hoofdverdieping rijke stucwerk plafonds met midden- en hoek motieven en lijsten, houten binnenluiken voor de vensters, originele classicistische schouwen; houten tussendeuren bij kamers-en-suite. Achter de voormalige spreekkamer de voormalige apotheek/behandelkamer met onder meer houten apothekerskasten. Massieve houten deuren op begane grond en verdieping. Waardering Voormalige dokterswoning, zowel ex- als interieur van architectuurhistorisch belang en van ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508050
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Libertas in Wemeldinge

Dwarshuis onder pannen schilddak

Dorpsstraat 63
Wemeldinge (Gemeente Kapelle)
Dwarshuis onder pannen schilddak. De gootlijst op geprofileerde klosjes. Ankers. Schuiframen met negenruitsvensters, behangen met tweepaneel..

Boerderijtje met topgevel in moppen

Dorpsstraat 71
Wemeldinge (Gemeente Kapelle)
Boerderijtje met topgevel in moppen. Muurankers. Schuiframen met negenruitsvensters waarboven rode strekken. De voordeur met tweekruisbovenl..

Huisje met gepleisterde langsgevel, in steentje gedateerd 1854

Dorpsstraat 92
Wemeldinge (Gemeente Kapelle)
HUISJE met gepleisterde langsgevel, in steentje gedateerd 1854. De gootlijst op geprofileerde klosjes. Muurankers. Schuiframen met negenruit..

Huis met gepleisterde langsgevel, waardevol in het straatbeeld

Dorpsstraat 75
Wemeldinge (Gemeente Kapelle)
Huis met gepleisterde langsgevel, waardevol in het straatbeeld. Voordeur met boven- en onderdeur. Ervoor een stoepje en aansluitend links ee..

Dwarshuis onder pannen zadeldak

Dorpsstraat 51
Wemeldinge (Gemeente Kapelle)
Dwarshuis onder pannen zadeldak. Gevel van gele steen. Bovenlicht met dubbelkruis. Er achter, losstaand een gepotdekselde houten schuur. Zwa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Libertas in Wemeldinge

Foto's (2)