Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bakstenen vliegtuighangar in Volkel

Militair Object

Zeelandsedijk 10
5408SM Volkel (gemeente Uden)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941-1942


Beschrijving van Bakstenen vliegtuighangar

Inleiding Bakstenen vliegtuighangar in 1941-1942 gebouwd door de firma Deisel (Bochum, Dusseldorf) voor de Duitse Luftwaffe; de hangar heeft een rechthoekige plattegrond (ruim 43 x 28 meter) en een geknikt zadeldak. De tweelaags aanbouw tegen de oostzijde (achtergevel) dateert uit 1954 en valt buiten de bescherming. Omschrijving Breed uitgestrekte in oorsprong militaire vliegtuighangar met hoge, brede - niet originele - schuifdeuren in de voorgevel onder een lichtstrook. Ter weerszijden van de voorgevel (=west) hoge, in baksteen gemetselde, dubbele pijlers dienend tot ondersteuning van de rail waarin de schuifdeuren kunnen bewegen. Beide zijgevels (=noord en zuid) zijn voorzien van acht zware bakstenen steunberen en geheel blind. De achtergevel is door een aanbouw uit 1954 aan het zicht onttrokken en met een lichtstrook als de voorgevel uitgevoerd. Inwendig een betonnen vloer, de zijmuren worden elk door zware steunberen geschraagd, de ruimte in de breedte overspannen door acht in gewapend beton uitgevoerde vakwerkspanten, gedragen door de steunberen; in de eerste, vierde en achtste travee is een stalen windverband aangebracht; de spanten zijn door middel van metalen stroppen met de dakconstructie verbonden, houten gordingen tussen de spanten. Tegen de achtergevel (=oost) op de verdieping een betonnen galerij op dito consoles; de galerij is aan weerszijden ontsloten door ijzeren trappen en leidt tot verschillende kleine achtergelegen vertrekken en kantoortjes. Waardering De Deiselhangar bezit militair-historische waarde als bouwkundig object uit de bezettingsperiode 1940-1945 en omdat het een zeldzaam type vliegtuighangar van Duitse makelij op Nederlands grondgebied is. Vanuit het oogpunt van de geschiedenis van de constructie en bouwtechniek ligt in de gaafheid van de ranke overspanning in gewapend beton door middel van acht vakwerkspanten opmerkelijk belang besloten. Door de gave staat van behoud, de betekenis als markant object van militaire bouwkunst en de toegepaste bouwtechniek belichaamt de Deiselhangar architectuurhistorisch belang, met name op het gebied van de geschiedenis van de utiliteitsbouw. De Deiselhangar levert in aard, verschijningsvorm en vanwege de situering op de vliegbasis Volkel een wezenlijk aandeel in het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog; deze herinneringswaarde heeft symbolische betekenis hetgeen als een algemeen cultuurhistorisch belang valt te bestempelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508039
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bakstenen vliegtuighangar in Volkel

Voormalige vliegtuighangar

Zeelandsedijk (bij)
Uden
Inleiding Voormalige 'boerderijhangar', betonskelet uit de periode 1942-1945, in het open veld geplaatst, nabij de ingang van de vliegbasis..

R.K. Kerk

Kloosterstraat 2
Volkel (Gemeente Uden)
Inleiding De R.K. KERK is in 1938 tot stand gekomen naar ontwerp van J. van Halteren en opgetrokken in gotiserende, traditionalistische sti..

Heilig Hartbeeld

Kloosterstraat 2
Volkel (Gemeente Uden)
Inleiding Het H. Hartbeeld is in 1926 gegoten door J. Dechin uit Ermenonvillers. Omschrijving Bronzen beeld van het Heilig Hart van Jezu..

r.k. kerk h. kruisvinding

oudedijk 41
odiliapeel (Gemeente uden)
R.K. Kerk H. Kruisvinding met klokkentoren en pastorie.

De Neije Kreiter

Brabantstraat 20
Volkel (Gemeente Uden)
Molen. Gesloten standerdmolen op bakstenen onderbouw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Bakstenen vliegtuighangar in Volkel

Foto's (1)