Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis (schipperswoning) in Leens

Woonhuis

Zuster A. Westerhofstraat 47
9965PH Leens (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: 1772 (voorhuis) 1850-1900 (achterhuis) 1985-'86 (rest.)


Beschrijving van Woonhuis (schipperswoning)

Inleiding WOONHUIS (oorspronkelijk schipperswoning), bestaande uit een voorhuis uit 1772 met waardevolle (deels van elders afkomstige) contemporaine interieuronderdelen en een tweede helft 19de-eeuws achterhuis. Het geheel is in 1985/86 met zorg gerestaureerd, bij welke gelegenheid het achterhuis is aangepast aan moderne eisen van bewoning. De nadruk van de bescherming ligt derhalve op het laat-18de-eeuwse voorhuis, de inwendige structuur daarvan en de waardevolle interieuronderdelen. Omschrijving VOORHUIS (1772) op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit rode baksteen en gedekt door een met blauwgeglazuurde Oudhollandse pannen belegd zadeldak tussen topgevels; hoekschoorstenen met borden; beitelingen langs de geveltoppen; rechte muurankers en jaartalankers 1772. De voorgevel is regelmatig ingedeeld: in het midden een deur met bovenlicht met aan weerszijden drie schuiframen met roedenverdeling (6/9) en luiken; onder en boven de ramen 1/2steens rollagen; in de zijgevels twee dito ramen met luiken en rollagen; in de geveltoppen twee kleine zoldervensters met luik. INTERIEUR VOORHUIS. In het interieur is ondermeer van belang: de centrale met plavuizen belegde gang, welke doorloopt in het later aangebouwde achterhuis; de plankenvloeren, de originele zolderbalken met duive- of duveljager en deels nog originele plafonddelen; voorts in de kamer links van de gang de originele laat-18de-eeuwse contemporaine bedstedenwand (beddenschot) met geschilderde paneeldecoratie, de 19de-eeuwse gemarmerde houten schoorsteenmantel, jeneverkastje, de houten blinden; in de kamer rechts van de gang de eveneens laat-18de-eeuwse uit de stad Groningen afkomstige bedstedenwand met trompe l'oeil decoratie, de 19de-eeuwse gemarmerde houten schouw; jeneverkastje. ACHTERHUIS (tweede helft 19de eeuw) op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een met rode Oudhollandse pannen belegd schilddak; goot op houten klosjes; rechte muurankers. Enkele en gekoppelde zesruitsschuiframen. Het INTERIEUR van het ACHTERHUIS is aangepast aan de eisen van moderne bewoning en is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Waardering Woonhuis van algemeen belang: - wegens de ouderdom - wegens de bouwgeschiedenis - wegens de waardevolle interieuronderdelen - als kenmerkend onderdeel van de bebouwing aan de Zuster A. Westerhofstraat (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508037
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De voormalige visserswoning in Leens

De voormalige visserswoning aan de Zuster A. Westerhofstraat 47 in Leens in de Nederlandse provincie Groningen is een monumentaal pand gebouwd in 1772 aan de voormalige haven aan de Leenstervaart (ook Leensterdiep genoemd).

Geschiedenis

Aan de Zuster A. Westerhofstraat in Leens staat de in 1772 gebouwde visserswoning. Het achterhuis van de woning dateert uit een later periode; dit deel van de woning werd gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw. De visserswoning stond aan de voormalige haven van Leens, die is verdwenen na de demping van het noordelijke deel van de Leenstervaart. In de jaren 1985 en 1986 is het pand ingrijpend gerestaureerd. Het interieur bevat waardevolle onderdelen als een met plavuizen belegde gang, twee beschilderde bedstedenwanden uit de 18e eeuw, waarvan één met trompe-l'oeilschildering, een schouw uit de 19e eeuw en een jeneverkastje.

Ondanks een negatief advies van de Raad voor Cultuur in 1998, de raad twijfelde aan de authenticiteit en vond rijksbescherming niet gerechtvaardigd[1], werd het pand toch onder meer vanwege zijn ouderdom en waardevolle onderdelen van het interieur erkend als een rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Woonhuis (schipperswoning) in Leens

Hervormde pastorie

Zuster A. Westerhofstraat 15
Leens (Gemeente De Marne)
Herv.Pastorie. Eenvoudig blokvormig pand onder omgaand zadeldak met vier hoekschoorstenen.

Hervormde kerk (Petruskerk)

Zuster A. Westerhofstraat 8
Leens (Gemeente De Marne)
Herv.Kerk en toren op kerkhof. Dorpskerk op kruisvormige plattegrond waarvan het tufstenen schip nog wel uit omstreeks 1100 kan dateren; dwa..

Smederij Voorm. smederij Westerhof

Zuster A. Westerhofstraat 3
Leens (Gemeente De Marne)
Langgerekt pand onder zadeldak evenwijdig aan de straat, voormalige smederij met woning. In het rechterdeel is de vuurhaard voor de smid nog..

Rentenierswoning

Hoofdstraat 1
Leens (Gemeente De Marne)
Inleiding Voormalige RENTENIERSWONING met aangebouwde GARAGE gebouwd in opdracht van de heer J. Hekma, toenmalig eigenaar van boerderij "Ca..

Rentenierswoning

Valge 2
Leens (Gemeente De Marne)
Inleiding RENTENIERSWONING gebouwd in 1910 in opdracht van landbouwer J.L. Torringa, Zuurdijk. Architecten waren vader en zoon K. en G. Hoe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis (schipperswoning) in Leens

Foto's (1)