Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bedrijfsgebouw, waarin karnmolen en kalverenschuur in Rijswijk

Nijverheid Industrie

Van Vredenburchweg 158
2284TT Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1737


Beschrijving van Bedrijfsgebouw, waarin karnmolen en kalverenschuur

Inleiding Uit de tweede kwart van de 18de eeuw daterend bedrijfsgebouw, waarin karnmolen en kalverenschuur. Het gebouw werd tegelijkertijd opgetrokken met de bouw van de ernaast gelegen boerderij Spoorzicht (De Rijswijkse Hope), hetgeen in ieder geval na 1737 geschiedde, toen de toenmalige eigenaar C.J. Verheul de grond voor de bouw verwierf. Omschrijving Bedrijfsgebouw op rechthoekige grondslag, opgetrokken in rode baksteen en overkapt door een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. Het bedrijf sgebouw staat ca. 1 meter ten westen van het achterhuis van boerderij Spoorzicht. De NO-hoek van het gebouw wijkt haaks naar binnen en geeft alszodanig de scheiding tussen de ruimte van de karnmolen (oost) en de schuur (west) aan. Tegen de hoek de toegangsdeur. In het terugliggende deel van de noordgevel een breed vensterkozijn met 4-ruitsvenster. In de topgevel van de westgevel een zolderluik. In de zuidgevel aan de linkerzijde een toegangsdeur, centraal een vensterkozijn, thans enkelruits, en rechts hiervan een breed vensterkozijn. In het gebouw deels nog het oospronkelijke gebint. Waardering Het bedrijfsgebouw van boerderij Spoorzicht is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege: -de ouderdom; -de gaafheid en typologische zeldzaamheid. -als onderdeel van het complex van boerderij Spoorzicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508035
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bedrijfsgebouw, waarin karnmolen en kalverenschuur in Rijswijk

Spoorzicht, de Rijswijkse Hope

Van Vredenburchweg 158
Rijswijk
Inleiding: In oorsprong uit de tweede kwart van de 18de-eeuw daterende boerderij, in ieder geval van na 1737, toen de grond voor de bouw do..

Boerderij Duinzicht / Duinzigt

Van Vredenburchweg 162
Rijswijk
BOERDERIJ Duinzicht. 17e eeuwse boerderij met dwars voor de stal gebouwd woongedeelte, dat een pannen dak draagt, links schildvormig beƫind..

Voormalige tuinbouwschool

Van Vredenburchweg 150
Rijswijk
Inleiding Voormalige TUINBOUWSCHOOL, gebouwd in 1905 in een Heroriƫntatie op traditionele bouwwijzen door J. Gratama en S. de Clerq als ee..

Overvoorde: oostelijke brug met hek

Van Vredenburchweg 174
Rijswijk
Omschrijving Oostelijke BRUG MET TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Overvoorde. Het voorplein voor het huis wordt aan twee zijden ..

Overvoorde: hoofdgebouw

Van Vredenburchweg 174
Rijswijk
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Overvoorde). Het in oorsprong uit 1623 daterende hoofdgebouw, waarvan de voor- en achtergevel in 1745 is vernieu..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)