Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Bernardus in Bredevoort

Gebouw

't Zand 23
7126BG Bredevoort (gemeente Aalten)
Gelderland

Bouwjaar: 1764 1880 (verb.) 1902 (uitb.)


Beschrijving van Sint Bernardus

Omschrijving De twee LIGHALLEN hebben drie houten wanden bestaande uit verticale en een lessenaarsdak. De achterzijde is op de Grote Gracht gericht en is een gesloten wand. De lessenaarsdaken zijn bedekt met recente golfplaten. Beide hallen zijn voorzien van een tegelvloer, bestaande uit zwarte en beige tegels in een willekeurig patroon. De tegels hebben een geometrisch motief. Aan de voorzijde is een decoratief gesneden daklijst aangebracht. De westelijke hal heeft een eenvoudig golfmotief, de oostelijke hal een sierlijk gesneden lijst. Het golfmotief lijkt het meest origineel te zijn. Waardering Als voorbeelden van een bouwtype dat door haar kwetsbaarheid in materi- aalgebruik en door het verdwijnen van de functie (sanatorium) weinig meer voorkomt en daardoor hoge zeldzaamheidswaarde heeft gekregen, zijn de objecten van architectuur-historische betekenis. Het complex is van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering van de hallen op een van de bolwerken van Bredevoort. Het complex is van cultuur-historische waarde als herinnering aan de ontwikkeling van de gezondheidszorg op het gebied van de TBC aan het eind van de 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508024
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint Bernardus
Sint Bernardus
Sint Bernardus
Locatie Bredevoort, Vlag van Nederland Nederland
Gebouwd in 1764[1]
Gebouwd door Bernardus Andreas Roelvink
Monumentnummer  508024
Bijzonderheden TBC huisjes in de tuin

Het Sint Bernardus is een rijksmonument gelegen in Bredevoort in de provincie Gelderland, Nederland.

Geschiedenis

Jan Satink, luitenant-kolonel in het Staatse leger van het Regiment Nationalen 7 liet een huis bouwen op het terrein van de voorburcht van het kasteel Bredevoort. De familie Satink was via een huwelijk verbonden met de familie Roelvink, deze erfden uiteindelijk in 1800 het gehele bezit van de Satinks.[2] In 1897 kocht Hermann Schepers het huis die het doorverkocht aan pastoor Bernardus Mulders, die een ziekenhuis wilde stichten. De bisschop van Osnabrück had toestemming verleend aan de Zusters Franciscanessen van Thuine om die taak op zich te nemen. Zo ontstond het R.K. Sanatorium St. Bernardus Gesticht dat tot 1933 zou blijven bestaan. Vanaf dat jaar werd het gebouw in gebruik genomen als bejaardentehuis. In 1938 werden de zusters van Thuine opgevolgd door de zusters van St. Jozef uit Amersfoort. Vanaf 1970 werd de verzorging door leken overgenomen. De zusters van St. Jozef verlieten Bredevoort in 1985 definitief waarmee een einde kwam aan hulp en onderwijs aan de bevolking. De jaren daarna was het voortbestaan onzeker, totdat in 1988 geld beschikbaar kwam voor renovatie en uitbreiding van het gebouw. Vanaf dat jaar zetelde de Stichting verzorgingstehuis St. Bernardus in het monumentale huis. De bejaardenzorg werd in 2008 verplaatst naar een nieuwbouw locatie, genoemd het Ambtshuis. In 2015 werd bekendgemaakt dat het pand een horecabestemming zal gaan krijgen.[3]

Tuin

Bredevoort theehuisje.jpg

De 18e-eeuwse tuin die werd aangelegd na de ontmanteling van de achtergelegen bastions is nog grotendeels behouden gebleven. In de tuin zijn een 19e-eeuws 'theehuisje', een kleine Lourdesgrot en tbc-kuurhuisjes uit het begin van de 20e eeuw aanwezig. De tuin is eigendom van vereniging Bredevoorts Belang en wordt onderhouden door vrijwilligers. De voormalige kloostertuin is direct gelegen aan de Grote Gracht van Bredevoort en geniet evenals het huis bescherming als rijksmonument. Jaarlijks in september dient de tuin als een van de attracties bij het evenement 'Bredevoort Schittert'.

In 2014 vond in verband met grondwerkzaamheden voor het project 'Vestingpark Bredevoort' een verkennend archeologisch onderzoek plaats.[4] Hierbij werd de ligging van een gracht, een wal en mogelijk de stadsmuur aangetoond. In 2015 is een 'zwevend' vestingpad langs de contouren van de vestingwerken aangelegd en werd de restauratie van de tbc-hallen, de Lourdesgrot en kloostertuin ter hand genomen.[5]


Monumenten in de buurt van Sint Bernardus in Bredevoort

Grote Gracht, Bastion Treurniet en contrescarpe

Landstraat-Bolwerkweg
Bredevoort (Gemeente Aalten)
Aan de noord-westzijde van het stadje overblijfselen der brede vestinggracht en bastions, alsmede een contrescarpe.

Bastion Vreesniet met Theehuisje

Kruittorenstraat
Bredevoort (Gemeente Aalten)
Aan de noord-westzijde van het stadje gelegen bastions. Op een der fraai beplante bastions een tuinkoepel uit het tweede kwart der 19e eeuw.

't Zand 2

't Zand 2
Bredevoort (Gemeente Aalten)
HUIS onder wolfdak met in de voorgevel ankers: 1744. Deuromlijsting met gecanneleerde pilasters, hoofdgestel en bovenlicht. In de zijgevel s..

Markt 1

Markt 1A
Bredevoort (Gemeente Aalten)
PAND onder hoog wolfdak, dat aan de achterzijde aansluit tegen een mooie puntgevel met vlechtingen, muurankers, ontlastingsbogen en duivenga..

Kuupershuusken

Markt 2
Bredevoort (Gemeente Aalten)
Klein VAKWERKHUISJE onder wolfdak (XVIII ?)

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)