Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kademuren in Deventer

Weg En Waterwerk

Kademuren
7400AA Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 16e - 17e eeuw


Beschrijving van Kademuren

Inleiding De KADEMUREN vanaf de spoorbrug tot en met het Pothoofd vormen een onderdeel van de totale 16e en 17e eeuwse vesting Deventer, waarbij sprake is van een voor die periode typerende vestingaanleg met een rivierfront, waar ook een laad- en losplaats aanwezig was. Omschrijving In oorsprong 16e eeuwse kademuren met natuurstenen bekleding die in de 17e eeuw deels zijn verhoogd en deels vernieuwd. Aanwezig zijn onder meer nog natuurstenen restanten van de oorpronkelijke 16e eeuwse bekleding, een restant van gietijzeren hekwerk uit de 19e eeuw en een jongere riooluitlaat met schuifconstructie. In het aanzicht van de muren is de historische ontwikkeling, onder meer door de aanwezigheid van verschillende soorten baksteen, duidelijk herkenbaar. Aan de Pothoofdzijde wordt de muur beƫindigd door het restant van een ravelijn, herkenbaar als een vooruitstekende punt in de IJssel, lager dan de kademuur. De kademuren in hun huidige verschijningsvorm zijn een waardevol onderdeel van het historische riviergezicht van de stad Deventer. Waardering Kademuren van algemeen belang vanwege - de architectuurhistorische betekenis als goed voorbeeld van een gemetselde waterkering langs een rivier, tevens dienend als laad- en losplaats. De afleesbare historische ontwikkeling is kenmerkend voor dergelijke waterwerken langs rivieren; - de stedenbouwkundige waarde als sterk beeldbepalend onderdeel van het bijzondere riviergezicht van Deventer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508006
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kademuren in Deventer

Pand met een witgepleisterde lijstgevel met blokbanden

Onder de Linden 7
Deventer
Pand met een witgepleisterde lijstgevel met blokbanden. Boven de voordeur entablementen. De oorspronkelijke bekroningen in het midden en op ..

Pand met een witgepleisterde lijstgevel met blokbanden

Onder de Linden 8
Deventer
Pand met een witgepleisterde lijstgevel met blokbanden. Boven de voordeur entablementen. Driehoekig fronton en met balcon boven de voordeur...

Pand met witgepleisterde lijstgevel met blokbanden

Lindenstraat 13
Deventer
Pand met witgepleisterde lijstgevel met blokbanden. Boven de voordeur entablementen. Vormt een geheel met de buurnummers Onder de Linden 7 e..

Gepleisterde villa

Onder de Linden 3
Deventer
Gepleisterde villa uit het derde kwart van de 19e eeuw. Rechts een aangebouwde veranda met balkon.

Pakhuis met tuitgevel voorzien van vlechtingen. Hijskap in de top; daaronder op de drie verdiepingen luiken, geflankeerd door getoogde vensters evenee ..

Achter de Muren Vispoort 50
Deventer
Pakhuis met tuitgevel voorzien van vlechtingen. Hijskap in de top; daaronder op de drie verdiepingen luiken, geflankeerd door getoogde venst..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kademuren in Deventer

Foto's (1)