Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kleine huis in Baambrugge

Kasteel Buitenplaats

Rijksstraatweg 143
1396JK Baambrugge (gemeente De Ronde Venen)
Utrecht


Beschrijving van Kleine huis

KLEINE HUIS. Het Kleine Huis werd vlak vóór 1863 gebouwd ten oosten van de voormalige hofstede Den Haring en heeft waarschijnlijk de functie van koetshuis en tuinmanswoning van Valkenheining bekleed. Het huis is gebouwd op rechthoekige grondslag en is onder een zadeldak met nieuwe, grijze, oud-Hollandse pannen gedekt. Het middelste gedeelte van het zadeldak bestaat eveneens uit een zadeldak dat dwars geplaa tst is. Aan het einde van de jaren '30 werd het Kleine Huis in twee woningen opgesplitst (thans met huisnummers 143 en 145). Het rechter huis (zuid-oost) werd in de jaren '90 gerestaureerd door de eigenaar. Tijdens deze restauratie werd het interieur geheel gemoderniseerd. Het exterieur van het Kleine Huis werd wat gevelindeling betreft niet sterk gewijzigd. De voorgevel van het huis is geleed in tien traveeën en is links naar rechts als volgt ingedeeld: drie 3-ruits vensters voorzien van persiennes, deur met 2-ruits bovenlicht, een 3-ruits venster met persiennes, daaronder op souterrainniveau een klein venster met luik. In het midden van het gevelvlak een topgevel waarin thans een garagedeur van recente datum (die voor de bescherming van ondergeschikte betekenis is), op de verdieping een 4-ruits venster. Rechts van de topgevel een deur met bovenlicht en drie 6-ruits vensters. Op het dak is een dakkapel geplaatst. Aan de achterzijde van het Kleine Huis bevindt zich een recente uitbouw in de vorm van een serre , die vanaf de restauratie de oorspronkelijke serre vervangt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507994
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kleine huis in Baambrugge

Valkenheining: hoofdgebouw

Rijksstraatweg 147
Baambrugge (Gemeente De Ronde Venen)
HOOFDGEBOUW (Huis Valkenheining). Het huis wordt gevormd door een in baksteen opgetrokken onderkelderd hoofdgebouw op rechthoekige grondslag..

Valkenheining: historische tuin- en parkaanleg

Rijksstraatweg 147
Baambrugge (Gemeente De Ronde Venen)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In oorsprong formele parkaanleg op driehoekige grondslag die in het zuidwesten wordt begrenst door de Rijk..

Valkenheining: theekoepel

Rijksstraatweg 147
Baambrugge (Gemeente De Ronde Venen)
KOEPEL. Koepel op rechthoekige grondslag met afgesneden hoeken. Op de afgesneden hoeken bevinden zich Ionische pilasters, elk onderbroken d..

Schuur

Rijksstraatweg 147
Baambrugge (Gemeente De Ronde Venen)
SCHUUR. 18de-eeuwse schuur, gelegen ten oosten van het hoofdgebouw, op rechthoekige grondslag, overkapt met een onder rode pannen gedekt za..

Schuur

Rijksstraatweg 147
Baambrugge (Gemeente De Ronde Venen)
SCHUUR. 19de-eeuwse schuur, gelegen in het noordoosten van de tuin, op rechthoekige grondslag gedekt onder een met grijze pannen overkapt z..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kleine huis in Baambrugge