Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Boerderij "Koenderink" van het hallehuistype waarvan het woonhuis in 1910 is verlengd zodat er een krukhuis ontstond in Markelo

Stationsweg 2
7475NN Markelo (gemeente Hof van Twente)

Bouwjaar: 1849

Beschrijving van Boerderij "Koenderink" van het hallehuistype waarvan het woonhuis in 1910 is verlengd zodat er een krukhuis ontstond

Inleiding BOERDERIJ van het hallehuistype waarvan het woonhuis in 1910 is verlengd zodat er een krukhuis ontstond. Het bedrijfsgedeelte stamt uit het midden van de vorige eeuw. De boerderij hoort bij het landgoed Weldam. Bij de boerderij hoort een boerentuin met hagen en een zandstenen put. Deze boerderij karakteriseert samen met de tegenoverliggende boerderij (mon. nr. 422723) de bocht in de Stationsweg. Omschrijving Boerderij op L-vormige plattegrond onder een deels met riet, deels met rode Hollandse pannen gedekt schilddak dat boven de eindgevel van het woonhuis is afgewolfd. Het woonhuisgedeelte is aan één zijde verlengd. De kopse gevel daarvan (Z) heeft, onder een hanekam, twee achtentwintigruits schuiframen met luiken in de kleuren van Weldam. Daarboven zitten twee achtruits vensters. In de voorgevel van het woongedeelte drie meerruits vensters en een deur met bovenlicht. In de zijgevel van het woonhuis (N) bevinden zich een deur, een twaalfruits en een achtruits venster die behangen zijn met luiken. De hoofdgevel van het schuurgedeelte (O) een baander met onderschoer. Aan weerszijden van de deuren bevinden zich gietijzeren stalramen, oculi, en staldeuren. In de zijgevels van de schuur zijn lage staldeuren en gebogen gietijzeren ramen geplaatst. Het woonhuis heeft onder meer een originele tegelkamer. Waardering Boerderij van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de relatie met het landgoed Weldam - als een gaaf voorbeeld van een krukhuis met erfbeplanting - vanwege de beeldbepalende ligging aan het begin van het dorp (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)