Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houten schuur in Markelo

Boerderij

Bovenbergweg 2
7475ST Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1820


Beschrijving van Houten schuur

Inleiding De houten SCHUUR die op de hoek van de Bovenbergweg en de Lentfersweg staat was vroeger een lös hoes. De schuur komt oorspronkelijk van de kerspel Goor en is rond 1820 opnieuw gebouwd door de grootvader van de voormalige eigenaar van de tegenoverliggende herberg 'de Kemper'. De schuur is van voor 1850, maar van een type en vormgeving welke vooral na 1850 gebruikelijk was. Omschrijving De rechthoekige schuur is opgetrokken in hout en heeft aan de voorzijde inrijdeuren met een klein vierkant venster. Het zadeldak is grotendeels met riet gedekt, heeft een rieten nok en een dakruiter. Het onderste dakdeel is in het midden met rode Hollandse pannen gedekt. Waardering Schuur van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als een gaaf voorbeeld van negentiende eeuwse agrarische architectuur - vanwege de beeldbepalende ligging - als onderdeel van het ensemble met het tegenoverliggende erf (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507982
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houten schuur in Markelo

Boerderij onder rieten schilddak met onderschoer en een streek eigen schuur onder rieten schilddak met in een van de lange zijden een dakkapel-vormig ..

Bovenbergweg 6
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Aantrekkelijk gelegen complex bestaande uit een boerderij onder rieten schilddak met onderschoer en een streek eigen schuur onder rieten sch..

Terrein waarin een grafheuvel

-
Elsen (Gemeente Hof van Twente)
Terrein waarin een grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage B).

Terrein waarin een grafheuvel

-
Elsen (Gemeente Hof van Twente)
Terrein waarin een grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd.

Boerderij met een T-vormige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen onder een rieten schilddak

Plasdijk 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving BOERDERIJ met een T-vormige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen onder een rieten schilddak. De voorgevel van het woonhui..

Bakstenen schuur

Plasdijk 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving De bakstenen SCHUUR op het erf is gedekt met een rieten schilddak en heeft een rieten vorst en dakruiters. Aan de voorzijde (N..

Kaart & Routeplanner

Route naar Houten schuur in Markelo