Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met een T-vormige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen onder een rieten schilddak in Markelo

Boerderij

Plasdijk 5
7475TD Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1823-1869


Beschrijving van Boerderij met een T-vormige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen onder een rieten schilddak

Omschrijving BOERDERIJ met een T-vormige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen onder een rieten schilddak. De voorgevel van het woonhuisgedeelte (Z) heeft twee deuren met bovenlicht en vier vijftienruits vensters met luiken. De oostelijke gevelzijde heeft eveneens een deur met bovenlicht, een venster en verder een vierruits kelder- en opkamerraam, allen voorzien van luiken. De andere zijgevel van het woonhuis (W) is voorzien van een vijftienruits venster met luiken en twee kleinere vensters vlak onder de dakaanzet. In de hoofdgevel van het schuurgedeelte (N) een baander met onderschoer met aanzetstenen en een versierde sluitsteen. De baander wordt geflankeerd door rechthoekige stalramen en staldeuren. Het bovenste gedeelte van de gevel is beschoten en heeft een hooiluik. Het woonhuis heeft de originele indeling en onder meer een tegelkeuken. Waardering Boerderij van architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde: - als type - vanwege het grotendeels gave in- en exterieur - als onderdeel van het erf (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507980
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met een T-vormige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen onder een rieten schilddak in Markelo

Bakstenen schuur

Plasdijk 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving De bakstenen SCHUUR op het erf is gedekt met een rieten schilddak en heeft een rieten vorst en dakruiters. Aan de voorzijde (N..

Molenromp Vreest Niet

Plasdijk 4B
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding MOLENROMP. De in 1842 als stellingmolen gebouwde ronde stenen bovenkruier was ingericht als korenmolen. De molen is in 1932 ont..

Boerderij van het hallehuistype onder rieten zadeldak met wolfeinden en een nokvorst van pannen

Plasdijk 12
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving BOERDERIJ van het hallehuistype onder rieten zadeldak met wolfeinden en een nokvorst van pannen. Door krimpen in de zijgevels ..

Schuur met dubbele doorrit onder schilddak

Plasdijk 12
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Schuur met dubbele doorrit (type) onder schilddak waarvan de onderkant met Muldenpannen en de bovenkant met riet gedekt is. Ge..

Boerderij met een samengestelde plattegrond onder een dubbel rietgedekt wolfdak dat aan de onderzijde met pannen is belegd

Seinenweg 2
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving BOERDERIJ met een samengestelde plattegrond onder een dubbel rietgedekt wolfdak dat aan de onderzijde met pannen is belegd. He..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij met een T-vormige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen onder een rieten schilddak in Markelo