Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Raesfelt in Markelo

Woonhuis

Diepenheimseweg 106
7475MN Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Raesfelt

Omschrijving DUBBELE WONING met een samengestelde plattegrond, over één bouwlaag op een zandstenen plint, opgetrokken in rode machinale baksteen. Het kruisvormige zadeldak is gedekt met rode Friese pannen en steekt boven de eindgevels iets over. De steekkappen hebben wolfeinden. Het huis is rondom voorzien van speklagen. De vensters bevinden zich onder een segmentboog van sierstenen. Zij hebben een roedenverdeling en luiken in de kleuren van Weldam. De symmetrische voorgevel (W) heeft in het midden een deur met bovenlicht, geflankeerd door twee vierentwintigruits vensters. Daarboven zitten twee zesruits vensters, in de top van de gevel staat in witte letters de naam RAES X FELT. De achtergevel (O) heeft op de begane grond dezelfde indeling als de voorgevel. Op de zolderverdieping heeft deze gevel echter een dubbel venster (2x6 ruits). Op een band van lichtere steen staat in witte letters de naam RAES X FELT. De beide zijgevels zijn vrijwel identiek; de buitenste traveeën hebben twee smalle achtruits vensters. De middelste travee ligt iets terug, loopt hoog op en heeft in de noordelijke zijgevel twee vierentwintigruits vensters en een twaalfruits venster op de verdieping. De zuidelijke zijgevel daarentegen, heeft in het midden twee deuren met bovenlicht en twee zestienruits vensters zonder luiken aan weerszijden daarvan. Daarboven, net als aan de ander gevelzijde een twaalfruits venster. Waardering Dubbele woning van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met Weldam - vanwege het exterieur met de eenvoudige detaillering die te vergelijken is met die van Huize Ripperda - als onderdeel van het ensemble op het Achterveld (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507978
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Raesfelt in Markelo

Koetshuis met een samengestelde plattegrond op een zandstenen plint

Diepenheimseweg 110
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Koetshuis met een samengestelde plattegrond op een zandstenen plint. Over twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale bakstee..

Pijlers en borstweringen bij het rentmeesterskantoor

Diepenheimseweg 114
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
PIJLERS EN BORSTWERINGEN BIJ HET RENTMEESTERSKANTOOR. Twee hardstenen grofgehakte pijlers met aan de noordzijde een gebogen en aan de zuidzi..

Rentmeesterkantoor

Diepenheimseweg 114
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Uit één bouwlaag bestaand RENTMEESTERSKANTOOR, vanuit een rechthoekige grondslag opgetrokken in rode machinale baksteen. Het..

Boerderij "Modder"

Poortweg 1
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
BOERDERIJ. Rode bakstenen van oorsprong 18de-eeuwse en 19de-eeuwse recent gerestaureerde boerderij (toponiem: 'Modder'), bestaande uit een w..

St. Mary's Chapel

Diepenheimseweg 102
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
KAPEL. In rode baksteen opgetrokken kapel, St. Mary's Chapel genaamd, op rechthoekige grondslag op enigszins uitgebouwde voeting. Zij is ove..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)