Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis met een samengestelde plattegrond op een zandstenen plint in Markelo

Kasteel Buitenplaats

Diepenheimseweg 110
7475MN Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1884


Beschrijving van Koetshuis met een samengestelde plattegrond op een zandstenen plint

Omschrijving Koetshuis met een samengestelde plattegrond op een zandstenen plint. Over twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale baksteen. Het samengestelde schilddak is boven de kopgevels afgewolfd. Het is gedekt met grijze platte Friese pannen en heeft een goot op klossen. De vensters van dit pand zijn behangen met luiken in de kleuren van Weldam. Zij bevinden zich onder een segmentboog van gele baksteen. Drie speklagen sieren de gevels. De voorgevel (W) heeft een middenrisaliet met een entree en twee vensters. In de linker travee is op de begane grond een dubbel achtruits schuifraam geplaatst. De rechter travee van de voorgevel is voorzien van een achtruits venster zonder luiken. De zuidelijke zijgevel is onder te verdelen in drie traveeën waarvan de middelste iets terug ligt. In deze travee een grote, rechtgesloten deur met raampjes en daarboven dubbele luiken die over de dakrand heen lopen. Zij bevinden zich onder een overkragend steekkapje met een hijsbalk. Daarnaast een oplopend geveldeel met een getoogd twaalfruits venster op de begane grond en een twaalfruits venster op de verdieping. In de geveltop is een cirkel van sierstenen gemetseld. In de rechter travee een baander die omzoomd is door enkele zandstenen blokken. De deuren bevinden zich onder een segmentboog met sluitsteen. Daarboven een achtruits venster met een halfrond bovenlicht. De linker travee heeft een twaalfruits venster op de begane grond en één op de verdieping. De noordelijke zijgevel heeft aan de linker zijde een korte uitbouw onder een plat dak met een goot op klossen. Dit risalerende deel heeft een zestienruits venster. De middentravee van deze gevel ligt iets terug en heeft een vierentwintigruits venster en een zestienruits venster zonder luiken op de parterre. Op de verdieping zijn twee vierruits vensters, eveneens zonder luiken, geplaatst. De derde travee van deze gevelzijde springt weer naar voren en loopt hoog op. Op de begane grond bevinden zich twee zestienruits vensters. De verdieping heeft twee smalle zesruits vensters. Van de achtergevel (O) loopt de rechter travee op tot de verdieping. Deze zijde van het huis heeft op de parterre een twintig- en een vierentwintigruits venster en een twaalfruits venster op de verdieping. Waardering Voormalig koetshuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met Weldam - vanwege de gaafheid - als onderdeel van het ensemble van dienstwoningen op het Achterveld (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507977
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis met een samengestelde plattegrond op een zandstenen plint in Markelo

Pijlers en borstweringen bij het rentmeesterskantoor

Diepenheimseweg 114
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
PIJLERS EN BORSTWERINGEN BIJ HET RENTMEESTERSKANTOOR. Twee hardstenen grofgehakte pijlers met aan de noordzijde een gebogen en aan de zuidzi..

Rentmeesterkantoor

Diepenheimseweg 114
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Uit één bouwlaag bestaand RENTMEESTERSKANTOOR, vanuit een rechthoekige grondslag opgetrokken in rode machinale baksteen. Het..

Boerderij "Modder"

Poortweg 1
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
BOERDERIJ. Rode bakstenen van oorsprong 18de-eeuwse en 19de-eeuwse recent gerestaureerde boerderij (toponiem: 'Modder'), bestaande uit een w..

Raesfelt

Diepenheimseweg 106
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving DUBBELE WONING met een samengestelde plattegrond, over één bouwlaag op een zandstenen plint, opgetrokken in rode machinale b..

Rentmeestershuis

Prins Mauritslaan 1
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
RENTMEESTERSHUIS. In Engels 'cottage-stijl', in 1891 door de Engelse architect Samuel Weatherly uitgevoerde rode rood gekalkte bakstenen ren..

Kaart & Routeplanner