Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rentmeesterkantoor in Markelo

Kasteel Buitenplaats

Diepenheimseweg 114
7475MN Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Rentmeesterkantoor

Omschrijving Uit één bouwlaag bestaand RENTMEESTERSKANTOOR, vanuit een rechthoekige grondslag opgetrokken in rode machinale baksteen. Het met grijze Hollandse pannen gedekte zadeldak is boven de westelijke gevel afgewolfd. De twaalfruits vensters op de parterre onder segmentbogen met sluitstenen zijn voorzien van luiken in de kleuren van Weldam. De zuidelijke gevel bestaat uit vijf traveeën waarvan de tweede en de vierde tot de zolderverdieping doorlopen. Deze beiden zijn voorzien van respectievelijk een en twee vensters op de verdieping en hebben een met bouletpannen gedekte steekkap met versierde windveren en voorschot. In de derde travee is een deur met bovenlicht geplaatst. In de tweede travee is een ingang onder een overkapping op houten kolommen en zandstenen poeren. De begane grond heeft verder vier vensters. Hoewel de noordelijke gevel van dit pand enigszins gewijzigd is, komt de indeling ervan grotendeels overeen met die van de zuidelijke gevel. De gevel aan de oostzijde is symmetrisch ingedeeld en heeft hoeklisenen met zandstenen kapitelen. Er bevinden zich twee vensters op de parterre. Tussen de vensters zijn muurankers bevestigd. Daarboven is een serliana geplaatst. Aan weerszijden van dit venster twee vierkante roosters en muurankers. Deze gevel is voorzien van bewerkte windveren, een sierspant met lofwerk en een hangstijl. De westelijke gevel heeft eveneens enige veranderingen ondergaan. Zo is in het midden van deze gevelzijde een getoogde deur vervangen door een kleinere met bovenlicht. De gemetselde toog met sluitsteen is echter nog aanwezig. Aan weerszijden van de deur zijn twee samengestelde vensters met roedenverdeling en luiken geplaatst, daarboven bevinden zich eveneens twee vensters met roedenverdeling. Waardering Het rentmeesterskantoor is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met Weldam - vanwege de ongewijzigde functie van rentmeesterij van Weldam - vanwege het redelijk gave, fraai gedetailleerde exterieur - als onderdeel van het ensemble van dienstgebouwen op het Achterveld (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507976
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rentmeesterkantoor in Markelo

Pijlers en borstweringen bij het rentmeesterskantoor

Diepenheimseweg 114
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
PIJLERS EN BORSTWERINGEN BIJ HET RENTMEESTERSKANTOOR. Twee hardstenen grofgehakte pijlers met aan de noordzijde een gebogen en aan de zuidzi..

Boerderij "Modder"

Poortweg 1
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
BOERDERIJ. Rode bakstenen van oorsprong 18de-eeuwse en 19de-eeuwse recent gerestaureerde boerderij (toponiem: 'Modder'), bestaande uit een w..

Koetshuis met een samengestelde plattegrond op een zandstenen plint

Diepenheimseweg 110
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Koetshuis met een samengestelde plattegrond op een zandstenen plint. Over twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale bakstee..

Rentmeestershuis

Prins Mauritslaan 1
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
RENTMEESTERSHUIS. In Engels 'cottage-stijl', in 1891 door de Engelse architect Samuel Weatherly uitgevoerde rode rood gekalkte bakstenen ren..

Raesfelt

Diepenheimseweg 106
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving DUBBELE WONING met een samengestelde plattegrond, over één bouwlaag op een zandstenen plint, opgetrokken in rode machinale b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rentmeesterkantoor in Markelo