Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur met dubbele doorrit onder schilddak in Markelo

Boerderij

Plasdijk 12
7475TD Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1923


Beschrijving van Schuur met dubbele doorrit onder schilddak

Omschrijving Schuur met dubbele doorrit (type) onder schilddak waarvan de onderkant met Muldenpannen en de bovenkant met riet gedekt is. Gerolde nokvorst. De lange gevel naar het erf vormt met de twee hoge dubbele deuren de hoofdgevel. De deuren, die deels voor het dakvlak liggen, worden bekroond door twee met riet gedekte steekkappen met gerolde vorst. De bakstenen gevel is nagenoeg symmetrisch geleed. In het midden is een liggend zesruits ijzeren venster aangebracht, dan volgen zowel naar links als naar rechts, een deurtje naar de varkensstal, een half rond stalraam met ijzeren kozijn en een hoge doorrit. Links volgt dan een staldeurtje en tenslotte een vierruits rondboogvenster met ijzeren kozijn met radiale roedenverdeling in het boogveld. Rechts volgt na de doorrit een grotere staldeur, die door de daklijst steekt en ten slotte een halfrond stalraam met ijzeren kozijn. Tussen de rechter doorrit en de grotere staldeur is een gevelsteen aangebracht net onder de daklijst met het opschrift: "BJM JHB 1923". De kopse gevel aan de noordzijde is deels uitgevoerd in baksteen, deels als palissade zodat opgeslagen goederen konden luchten. In de lange gevel aan de straatzijde zijn de doorritten dichtgezet. Ook hier een palissadegevel. In de kopse gevel aan de zuidzijde zijn om en om vier deuren en vijf halfronde ramen met ijzeren kozijn aangebracht die licht en toegang verschaften aan de varkensstallen. Deze fungeren thans deels als hondehok. Waardering Schuur van architectonisch en stedebouwkundig belang wegens: - de functionele en ruimtelijke relatie van de schuur met de boerderij en de straat. - de gaafheid van de schuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507974
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur met dubbele doorrit onder schilddak in Markelo

Boerderij van het hallehuistype onder rieten zadeldak met wolfeinden en een nokvorst van pannen

Plasdijk 12
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving BOERDERIJ van het hallehuistype onder rieten zadeldak met wolfeinden en een nokvorst van pannen. Door krimpen in de zijgevels ..

Molenromp Vreest Niet

Plasdijk 4B
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding MOLENROMP. De in 1842 als stellingmolen gebouwde ronde stenen bovenkruier was ingericht als korenmolen. De molen is in 1932 ont..

Boerderij met een T-vormige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen onder een rieten schilddak

Plasdijk 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving BOERDERIJ met een T-vormige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen onder een rieten schilddak. De voorgevel van het woonhui..

Bakstenen schuur

Plasdijk 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving De bakstenen SCHUUR op het erf is gedekt met een rieten schilddak en heeft een rieten vorst en dakruiters. Aan de voorzijde (N..

Boerderij met een samengestelde plattegrond onder een dubbel rietgedekt wolfdak dat aan de onderzijde met pannen is belegd

Seinenweg 2
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving BOERDERIJ met een samengestelde plattegrond onder een dubbel rietgedekt wolfdak dat aan de onderzijde met pannen is belegd. He..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur met dubbele doorrit onder schilddak in Markelo