Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het hallehuistype onder rieten zadeldak met wolfeinden en een nokvorst van pannen in Markelo

Boerderij

Plasdijk 12
7475TD Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1870


Beschrijving van Boerderij van het hallehuistype onder rieten zadeldak met wolfeinden en een nokvorst van pannen

Omschrijving BOERDERIJ van het hallehuistype onder rieten zadeldak met wolfeinden en een nokvorst van pannen. Door krimpen in de zijgevels en door een hogere ommuring van het woongedeelte zijn de dakschilden boven het voormalig bedrijfsgedeelte steiler dan boven het woongedeelte. Op de overgang bevindt zich een brandkeermuur, op de nok gemarkeerd door een schoorsteen. Het linker dakschild is tot de onderzijde van de wolfeinden met Muldenpannen gedekt. De boerderij staat op een trasraam dat vrijwel geheel is aangestreken met grijsgeverfde cement. In de voorgevel zijn centraal geplaatst links een deur met drieruits bovenlicht en rechts twee schuifvensters met vierruits schuivend deel en drieruits bovenlicht. Aan weerszijden van deze centrale partij is nogmaals een dergelijk venster aangebracht. De vier vensters, alle behangen met luiken, en de deur zijn rechtgesloten onder een strek. Rechts van de deur net boven het trasraam is een gevelsteen ingemetseld met het opschrift: "BJM JHB 1926". Onder het wolfeind vier muurankers. Het woonhuisgedeelte van de linkerzijgevel is voorzien van twee vensterpartijen behangen met luiken. De rechter bestaat uit een bandraam van vier schuifvensters met tweeruits schuivend deel en drieruits bovenlicht. De linker vensterpartij bestaat uit twee schuiframen. Links is over de volle hoogte van de gevel een deur aangebracht. In het voormalige bedrijfsgedeelte zijn vier ijzeren stalramen onder segmentboog aangebracht. Het woonhuisgedeelte van de rechterzijgevel heeft links een enkel en rechts een dubbel schuifvenster met vierruits schuivend deel en drieruits bovenlicht. Beide zijn behangen met luiken. Het gevelvlak voor het voormalig bedrijfsgedeelte is de enige plaats waar de recente verbouwing tot woonhuis opvalt. Hier zijn de drie staldeuren van de varkensschuren vervangen door vensters. Drie gietijzeren stalramen zijn nog aanwezig. De achtergevel heeft nog volledig het aanzien van de oorspronkelijke boerderij. In het midden een onderschoer met korfboog en een dubbele terugliggende baander met twee vierlicht vensters, geflankeerd door twee ooglid vensters met ijzeren stalramen. Aan weerszijden twee staldeuren onder korfbogen. Van alle gevelopeningen zijn aanzet- sluitstenen geaccentueerd. De sluitsteen van de onderschoerboog heeft het opschrift: "IHMS IKKD 1870". Onder het wolfeind vier muurankers. Waardering Woonboerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de functionele en ruimtelijke relatie van de boerderij met de schuur en de straat. - de gaafheid van de boerderij die dankzij de voorbeeldige verbouwing nog het oorspronkelijke karakter heeft. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507973
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het hallehuistype onder rieten zadeldak met wolfeinden en een nokvorst van pannen in Markelo

Schuur met dubbele doorrit onder schilddak

Plasdijk 12
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Schuur met dubbele doorrit (type) onder schilddak waarvan de onderkant met Muldenpannen en de bovenkant met riet gedekt is. Ge..

Molenromp Vreest Niet

Plasdijk 4B
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding MOLENROMP. De in 1842 als stellingmolen gebouwde ronde stenen bovenkruier was ingericht als korenmolen. De molen is in 1932 ont..

Boerderij met een T-vormige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen onder een rieten schilddak

Plasdijk 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving BOERDERIJ met een T-vormige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen onder een rieten schilddak. De voorgevel van het woonhui..

Bakstenen schuur

Plasdijk 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving De bakstenen SCHUUR op het erf is gedekt met een rieten schilddak en heeft een rieten vorst en dakruiters. Aan de voorzijde (N..

Boerderij met een samengestelde plattegrond onder een dubbel rietgedekt wolfdak dat aan de onderzijde met pannen is belegd

Seinenweg 2
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving BOERDERIJ met een samengestelde plattegrond onder een dubbel rietgedekt wolfdak dat aan de onderzijde met pannen is belegd. He..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij van het hallehuistype onder rieten zadeldak met wolfeinden en een nokvorst van pannen in Markelo