Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gerenoveerde bakstenen schaapskooi met een rieten wolfsdak in Markelo

Boerderij

Seinenweg 2
7475TA Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Gerenoveerde bakstenen schaapskooi met een rieten wolfsdak

Omschrijving Gerenoveerde bakstenen SCHAAPSKOOI met een rieten wolfdak. In de oostgevel is een houten baander onder een segmentboog geplaatst. Waardering Schaapskooi van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de typologie - vanwege de gaafheid - als onderdeel van het erf (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507971
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schematische weergave van een wolfsdak

Een wolfsdak of wolfdak is een zadeldak, met twee afgeschuinde vlakken aan de korte zijden. Deze afgeschuinde vlakken worden ook wel wolfseinden of wolfeinden genoemd. De helling van deze uiteinden is vaak steiler dan die van de aangrenzende grote dakvlakken. Het werkwoord afwolven wat afschuinen van het einde van een zadeldak is, ligt hier aan ten grondslag.[1]

Omdat de uiteinden van een wolfsdak in het oog vallen, werden deze vaak versierd met een piron.Monumenten in de buurt van Gerenoveerde bakstenen schaapskooi met een rieten wolfsdak in Markelo

Boerderij met een samengestelde plattegrond onder een dubbel rietgedekt wolfdak dat aan de onderzijde met pannen is belegd

Seinenweg 2
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving BOERDERIJ met een samengestelde plattegrond onder een dubbel rietgedekt wolfdak dat aan de onderzijde met pannen is belegd. He..

Bakstenen schuur

Seinenweg 2
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Bakstenen SCHUUR onder een met riet gedekt schilddak met aan de zuidzijde terugliggende inrijdeuren. In de schuur het oorspron..

Bakhuisje

Seinenweg 2
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Het bakstenen BAKHUISJE heeft een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak en is aan de schuur vastgebouwd. Aan de noordzijde..

Boerderij met een T-vormige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen onder een rieten schilddak

Plasdijk 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving BOERDERIJ met een T-vormige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen onder een rieten schilddak. De voorgevel van het woonhui..

Bakstenen schuur

Plasdijk 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving De bakstenen SCHUUR op het erf is gedekt met een rieten schilddak en heeft een rieten vorst en dakruiters. Aan de voorzijde (N..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gerenoveerde bakstenen schaapskooi met een rieten wolfsdak in Markelo