Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met een samengestelde plattegrond onder een dubbel rietgedekt wolfdak dat aan de onderzijde met pannen is belegd in Markelo

Boerderij

Seinenweg 2
7475TA Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1840-1900


Beschrijving van Boerderij met een samengestelde plattegrond onder een dubbel rietgedekt wolfdak dat aan de onderzijde met pannen is belegd

Omschrijving BOERDERIJ met een samengestelde plattegrond onder een dubbel rietgedekt wolfdak dat aan de onderzijde met pannen is belegd. Het dak is boven de eindgevels afgewolfd (met uitzondering van de bovenkamer) en heeft twee dakkapellen. Het woonhuisgedeelte (O) heeft een entree met bovenlicht. Links daarvan bevinden zich twee vierruits vensters met luiken. Rechts van de deur een soortgelijk venster. De bovenkamer heeft twee vensters in de geveltop, schouderstukken en vlechtingen langs de geveleinden. In de noordelijke zijgevel van de bovenkamer bevindt zich een deur, geflankeerd door twee vensters. In de noordelijke zijgevel van de boerderij zijn twee vensters met roedenverdeling en luiken, een kelderraampje en een deur geplaatst. Daarnaast bevindt zich het stalgedeelte met drie staldeuren en vier stalramen. De zuidelijke gevel van de boerderij bestaat uit een terugliggend deel waarin vier door roeden verdeelde vensters zijn geplaatst. Het uitspringende deel van de vroegere schuur heeft een dubbele deur met een roedenverdeling en aan weerszijden een kleiner venster. De baander met onderschoer, voorzien van aanzet- en sluitstenen, bevindt zich in de achtergevel van de boerderij (W). Aan weerszijden van de deuren zijn twee gietijzeren stalramen geplaatst onder een rondboog met sluitsteen. De deuren links en rechts in de gevel staan eveneens onder een rondboog met aanzet- en sluitstenen. Naast de rechter deur een rechtgesloten vierruits stalraam. De schuur die aan de boerderij is vastgebouwd had aan deze zijde een baander onder een segmentboog met aanzet- en sluitsteen. De deuren zijn nu vervangen door glas. Aan weerszijden van de vroegere baander halfronde gietijzeren stalramen. Er is onder meer een betegelde keuken aanwezig. Waardering Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de redelijke gaafheid van in- en exterieur - als belangrijk onderdeel van het erf (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507968
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met een samengestelde plattegrond onder een dubbel rietgedekt wolfdak dat aan de onderzijde met pannen is belegd in Markelo

Bakstenen schuur

Seinenweg 2
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Bakstenen SCHUUR onder een met riet gedekt schilddak met aan de zuidzijde terugliggende inrijdeuren. In de schuur het oorspron..

Bakhuisje

Seinenweg 2
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Het bakstenen BAKHUISJE heeft een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak en is aan de schuur vastgebouwd. Aan de noordzijde..

Gerenoveerde bakstenen schaapskooi met een rieten wolfsdak

Seinenweg 2
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Gerenoveerde bakstenen SCHAAPSKOOI met een rieten wolfdak. In de oostgevel is een houten baander onder een segmentboog geplaat..

Boerderij met een T-vormige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen onder een rieten schilddak

Plasdijk 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving BOERDERIJ met een T-vormige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen onder een rieten schilddak. De voorgevel van het woonhui..

Bakstenen schuur

Plasdijk 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving De bakstenen SCHUUR op het erf is gedekt met een rieten schilddak en heeft een rieten vorst en dakruiters. Aan de voorzijde (N..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij met een samengestelde plattegrond onder een dubbel rietgedekt wolfdak dat aan de onderzijde met pannen is belegd in Markelo

Foto's (27)

Alle 27 foto's weergeven