Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur met een deels met riet, deels met hollandse pannen gedekt schilddak in Markelo

Boerderij

Leusmanweg 1
7475RZ Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1865


Beschrijving van Schuur met een deels met riet, deels met hollandse pannen gedekt schilddak

Omschrijving SCHUUR met een deels met riet, deels met Hollandse pannen gedekt schilddak. De schuur heeft rieten vorsten en dakruiters. Voor een deel is de schuur opgetrokken in rode baksteen, de achter- en zijgevel bestaan uit met takken ingevulde wanden op een gemetselde plint. Aan de voor- en de achterzijde heeft de schuur een baander met onderschoer, aan de voorzijde bovendien drie staldeuren en drie gietijzeren stalramen. De oostkant van de schuur heeft drie staldeuren en twee stalramen. Waardering Schuur van cultuurhistorische en stedebouwkundige waarde: - vanwege de gave staat waarin de schuur verkeert - als onderdeel van het erf - vanwege de beeldbepalende ligging langs de weg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507965
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het schilddak werd voor het eerst in de jaren 30 op grote schaal toegepast. Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een voorbeeld van een "noordboomdak". De noordboom of nok is de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Schuur met een deels met riet, deels met hollandse pannen gedekt schilddak in Markelo

Boerderij op een T-vormige plattegrond opgetrokken in rode baksteen, onder een deels met riet, deels met grijze muldenpannen gedekt wolfdak met rieten ..

Leusmanweg 1
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving BOERDERIJ op een T-vormige plattegrond opgetrokken in rode baksteen, onder een deels met riet, deels met grijze muldenpannen g..

Bakhuisje

Leusmanweg 1
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving BAKHUISJE opgemetseld in rode machinale baksteen onder een met grijze muldenpannen gedekt zadeldak met daarop een schoorsteen...

Langwerpig zeszijdig schapenschot (schaapskooi) onder rieten dak en met lemen wanden

Leusmanweg 6
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Langwerpig zeszijdig schapenschot onder rieten dak en met lemen wanden.

Toren van de Nederlands Hervormde Kerk (Martinuskerk)

Kerkplein 2
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
De toren van de Hervormde Kerk bestaat uit twee geledingen en wordt gedekt door een tentdak. Veelhoekig uitgebouwde spiltrap in de zuidmuur...

Nederlands Hervormde Kerk (Martinuskerk)

Kerkplein 2
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
N.H.Kerk. Eenvoudig zaalgebouw uit 1840. Voorgevel van drie traveeën, geleed door pilasters. In de risalerende middentravee ingang met omli..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur met een deels met riet, deels met hollandse pannen gedekt schilddak in Markelo