Rikmansbrug in Fleringen

Brug bij Putmansweg 24
7650AA Fleringen (gemeente Tubbergen)

Beschrijving van Rikmansbrug

Inleiding De Rikmansbrug bij Fleringen is een van de vier ophaalbruggen over het in 1866 in gebruik genomen kanaal Almelo - Nordhorn, dat thans niet meer voor scheepvaart gebruikt wordt. De andere drie bruggen zijn de Harseveldsbrug in Denekamp (mon.nr.: 12343), de Hun(n)ebrug bij Weerselo (mon.nr.: 38420) en de Reutumsebrug bij de dubbele schutsluis bij Reutum (mon.nr.: 35762). De vier bruggen zijn in 1887 vervaardigd door D.A. Schretlen & Co. uit Leiden. Op alle bruggen is de afstand tot Almelo aangegeven. Omschrijving Ophaalbrug van aaneen geklonken platen van gewalst ijzer. Met baksteen beklede landhoofden met rondboog spaarvelden. Dubbelgeschoorde vollewands I-profielen als hameistijlen en opengewerkte hameisloof. Priemen uitgevoerd in vakwerk, aan valzijde verjongend en onderling verbonden door een windverband. De ballast wordt gevormd door twee I-profielen waartussen stenen blokken (kunnen) hangen. Heugelstang of trekketting ontbreken. Gelede hangstangen. Hamei verstevigd met vakwerk en voorzien van tekstplaat: "Rikmansbrug 10.000 m". Hameistijlen met meegegoten opschrift: "Cie. Belge Providence". Het handaangedreven bewegingswerk en het hekwerk zijn van later datum. Het als lier uitgevoerde bewegingswerk is buiten bedrijf, de geasfalteerde val is vastgezet. Waardering Ophaalbrug van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als onderdeel van het kanaal Almelo - Nordhorn, aangelegd ten behoeve van de industrialisering van Twente. - vanwege de laat 19de eeuwse typologie. - als markering in het landschap van het kanaal. - vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)