Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur, gebouwd in de jaren 30, van een afwijkend type in Reutum

Boerderij

Kerkstraat 66
7667PX Reutum (gemeente Tubbergen)
Overijssel

Bouwjaar: 1935


Beschrijving van Schuur, gebouwd in de jaren 30, van een afwijkend type

Inleiding SCHUUR, gebouwd in de jaren 30, van een afwijkend type. Beide kopgevels zijn identiek, evenals de zijgevels in hunoorspronkelijke vorm. Opvallend is de plaatsing in dekopgevels van twee baanders aan weerszijden van eencentrale staldeur met vensterpartijen. Eén zijgevel heefteen aanbouw gekregen. De schuur ligt tussen de straat en de boerderij. De noklijnstaat haaks op die van de boerderij en de straatas. Van deboerderij is het bedrijfsgedeelte gesloopt waardoor dezeniet voor bescherming in aanmerking komt. Omschrijving Bakstenen schuur met gepleisterde plint onder zadeldak met wolfeinden, bedekt met rode muldenpannen. Pironnen op de nokeinden. Centraal in de symmetrische kopgevels (O, W) is een rechtgesloten houten staldeur geplaatst. Aan weerszijden van deze deur twee stalramen met gietijzeren kozijnen, met radiale roedenverdeling in het segmentboogveld. Deur en vier ramen zijn afgedekt door één betonnen latei met vijf segmentvormige porringen. De vensters zijn twee aan twee boven de latei gevat onder een uitgemetselde rondboog, de staldeur onder een strek. Hierboven zijn vier dezelfde vensters geplaatst, eveneens onder één latei met porringen. Aan weerszijden van deze centrale partij zijn baanderdeuren met stiepel geplaatst onder rondbogen. De gevels worden afgesloten door een gootlijst onder het wolfeind en windveren langs de dakeinden. De zijgevels zijn vrij laag doordat de dakschilden ver naar beneden door lopen. Paarsgewijs zijn 14 stalramen aangebracht. Het betreft liggende ijzeren zesruits segmentboogkozijnen die per twee onder één zware betonnen latei met twee porringen zijn gevat. In het dakschild zijn vier daklichten aangebracht. De afwijkende stalindeling, die gereflecteerd wordt in de gevelindeling, is nog intact. Waardering Schuur van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de typologie - de ruimtelijke en functionele relatie met andere gebouwen op het erf en de ligging aan de weg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507959
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur, gebouwd in de jaren 30, van een afwijkend type in Reutum

Boerderij met vakwerk met baksteenvulling en houten topgevels boven woon- en bedrijfsgedeelte

Ootmarsumseweg 340
Reutum (Gemeente Tubbergen)
Boerderij met vakwerk met baksteenvulling en houten topgevels boven woon- en bedrijfsgedeelte. Links naast de baander aangebouwd vakwerkgebo..

Erve deeperink

Zoekeweg 18
Reutum (Gemeente Tubbergen)
Erve Deeperink. Schuurtje van vakwerk met baksteenvulling.

Boerderij van het dwarshuistype met tweekaps schuur, opgetrokken in rode baksteen onder zadeldaken

Zoekeweg 18
Reutum (Gemeente Tubbergen)
Omschrijving BOERDERIJ van het dwarshuistype met tweekaps schuur, opgetrokken in rode baksteen onder zadeldaken. De gehele boerderij heeft ..

Bakstenen schuur met trasraam onder zadeldak met wolfeinden, bedekt met rode muldenpannen

Zoekeweg 18
Reutum (Gemeente Tubbergen)
Omschrijving Bakstenen SCHUUR met trasraam onder zadeldak met wolfeinden, bedekt met rode muldenpannen. Pironnen op de nokeinden. Opvallen..

Wagenschuur onder zadeldak met hollandse pannen gedekt

Zoekeweg 18
Reutum (Gemeente Tubbergen)
Omschrijving WAGENSCHUUR onder zadeldak met Hollandse pannen gedekt. Trasraam rondom. Twee rechtgesloten dubbele inrijdeuren aan de oostzij..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur, gebouwd in de jaren 30, van een afwijkend type in Reutum