Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bakstenen schuur met trasraam onder zadeldak met wolfeinden, bedekt met rode muldenpannen in Reutum

Boerderij

Zoekeweg 18
7667SJ Reutum (gemeente Tubbergen)
Overijssel

Bouwjaar: 1935


Beschrijving van Bakstenen schuur met trasraam onder zadeldak met wolfeinden, bedekt met rode muldenpannen

Omschrijving Bakstenen SCHUUR met trasraam onder zadeldak met wolfeinden, bedekt met rode muldenpannen. Pironnen op de nokeinden. Opvallend is de plaatsing van de dubbele baander aan de zijkanten van de gevel met een centrale staldeur. Het gangbare schuurtype is als het ware binnenste buiten uitgevoerd. Centraal in de symmetrische kopgevel (Z) is een rechtgesloten houten staldeur geplaatst. Aan weerszijden van deze deur zijn stalramen geplaatst met liggende zesruits gietijzeren kozijnen, waarvan het bovendeel naar binnen klapt. Deur en twee ramen zijn afgedekt door zware betonnen lateien. Hierboven drie vensters, centraal een twaalfruits, geflankeerd door negenruits ramen met gietijzeren kozijnen, eveneens onder lateien. Aan weerszijden zijn baanderdeuren met stiepel geplaatst onder korfbogen. De gevels wordt afgesloten door een daklijst onder het wolfeind en windveren langs de dakeinden. De zijgevels zijn vrij laag doordat de dakschilden ver naar benenden door lopen. De afwijkende stalindeling, die gereflecteerd wordt in de gevelindeling, is nog intact. Waardering Schuur van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als voorbeeld van agrarische bedrijfsvoering - vanwege de typologie - de ruimtelijke en functionele relatie met andere gebouwen op het erf (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507954
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schema zadeldak

Een zadeldak bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Dit type dak is, vanwege zijn eenvoud, het meest voorkomende type dak in Nederland en België, met name in de traditionele bouw. Wanneer de dakschilden, op een en hetzelfde gebouw, van ongelijke lengte zijn, spreken we van een mank of asymmetrisch zadeldak.

Minder algemeen zijn kerktorens met een zadeldak, de zadeldaktorens.

Een zadeldak, met dakpannen gedekt, wordt traditioneel opgebouwd uit onder andere:

De moderne uitvoering bestaat uit zelfdragende dakelementen, die van goot tot nok lopen, deze elementen zijn dan voorzien van isolatie, een dampremmende laag en panlatten om met dakpannen te kunnen dekken.

Zie ook

  • Wolfsdak, zadeldak met afgeschuinde vlakken aan de korte kanten
  • Dakvorm voor andere dakvormen

Monumenten in de buurt van Bakstenen schuur met trasraam onder zadeldak met wolfeinden, bedekt met rode muldenpannen in Reutum

Boerderij van het dwarshuistype met tweekaps schuur, opgetrokken in rode baksteen onder zadeldaken

Zoekeweg 18
Reutum (Gemeente Tubbergen)
Omschrijving BOERDERIJ van het dwarshuistype met tweekaps schuur, opgetrokken in rode baksteen onder zadeldaken. De gehele boerderij heeft ..

Wagenschuur onder zadeldak met hollandse pannen gedekt

Zoekeweg 18
Reutum (Gemeente Tubbergen)
Omschrijving WAGENSCHUUR onder zadeldak met Hollandse pannen gedekt. Trasraam rondom. Twee rechtgesloten dubbele inrijdeuren aan de oostzij..

Met cement aangestreken schuur onder zadeldak met oud hollandse pannen gedekt

Zoekeweg 18
Reutum (Gemeente Tubbergen)
Omschrijving Met cement aangestreken SCHUUR onder zadeldak met oud Hollandse pannen gedekt. Windveren aan de dakeinden, verticaal houten be..

Erve deeperink

Zoekeweg 18
Reutum (Gemeente Tubbergen)
Erve Deeperink. Schuurtje van vakwerk met baksteenvulling.

Terrein waarin een urnenveld

-
Oud Ootmarsum (Gemeente Dinkelland)
Terrein waarin een urnenveld. Datering: Bronstijd en/of IJzertijd. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage C).

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)