Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schoorsteen van een fabriekscomplex voor wollen stoffen in Delden

Nijverheid Industrie

Kortestraat 11
7491AX Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1866


Beschrijving van Schoorsteen van een fabriekscomplex voor wollen stoffen

Inleiding Schoorsteen van een fabriekscomplex voor wollen stoffen, bestaande uit enkele voormalige fabrieksgebouwen, schoorsteen en een woonhuis bij de fabriek. Het complex ligt in het hart van Delden en is van belang voor de geschiedenis van de textielindustrie. De overige gebouwen zijn dermate gewijzigd dat deze niet onder de bescherming vallen. Beschrijving De schoorsteen heeft een vierkante onderbouw van ruim 4 meter hoog, uitgevoerd in baksteen met verdiept liggende middenvelden. De onderbouw kraagt uit tot het platform waar de schacht uit oprijst. De totale schoorsteen is ca 28 meter hoog. De schacht is in donkerrode baksteen uitgevoerd met onder de vroegere top een motief met ruiten en banden, in gele baksteen. Een boogfries ter plaatse van de oude bekroning is nog aanwezig. De bovenste 5.50 meter is later (ca 1910 ?) gebouwd in afwijkend materiaal en detaillering. Waardering De schoorsteen - is van architectuur-historische betekenis als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een fabrieksschoorsteen met enkele specifieke details. Binnen de groep van ca 15 bewaard gebleven schoorstenen van voor de eeuwwisseling is de schoorsteen uniek vanwege materiaalgebruik (niet de gebruikelijke radiaalsteen in combinatie met versiering in gele steen), de versiering en de vierkante voet. - is van stedenbouwkundige betekenis voor het stadsbeeld van Delden, gelegen in het centrum van de stad. - is van cultuur-historisch belang voor de geschiedenis van de textielindustrie als voorbeeld van een kleinschalige wollenstoffenfabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507947
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schoorsteen van een fabriekscomplex voor wollen stoffen in Delden

Langgerekt landhuis met garage in de Engelse landhuisstijl

Zuiderhagen 15
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding Langgerekt LANDHUIS met garage in de Engelse landhuisstijl, zoals deze geïnterpreteerd werd door E.L. Lutyens. Het huis werd doo..

Het Oude Huis

Langestraat 27
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Het WOONHUIS is over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder twee aaneengesloten zadeldaken met antra..

In rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken werkplaats op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met Hollandse pannen

Langestraat 27
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving De WERKPLAATS is in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met Holla..

Hoekpand onder omlopend, afgewolfd schilddak, bestaande uit beganegrond met zolderverdieping

Langestraat 29
Delden (Gemeente Hof van Twente)
HOEKPAND onder omlopend, afgewolfd schilddak, bestaande uit beganegrond met zolderverdieping, derde kwart 19e eeuw. Brede voorgevel met hout..

Woonhuis met eenvoudige rechte gevel met zijlisenen

Langestraat 24
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Eenvoudige rechte gevel met zijlisenen. Voordeuromlijsting met bovenlicht. Zijgevels gaaf vakwerk.

Kaart & Routeplanner

Route naar Schoorsteen van een fabriekscomplex voor wollen stoffen in Delden

Foto's (1)