Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitenplaats Duinvliet in Domburg

Kasteel Buitenplaats

Domburgseweg 44
4357NH Domburg (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: 1840


Beschrijving van Buitenplaats Duinvliet

Omschrijving HOOFDGEBOUW. A. EXTERIEUR: Nadat het ten noorden van de Domburgseweg gebouwd huis, dat de naam Duinvliet droeg, in 1815 was afgebroken, is de huidige villa ten zuiden van diezelfde weg in 1840 op rechthoekige plattegrond in twee bouwlagen opgetrokken en gepleisterd met aan de voor- en achterzijde in het midden iets verhoogde risaliet onder omlopend schilddak gedekt met shingles; in 1900 uitgebreid met verdieping op de zijvleugels; de zijvleugels zijn voorzien van platte daken; de symmetrische voorgevel op natuurstenen plint is begrensd door een hoekketting aan de uiteinden en een eenvoudige kroonlijst aan de bovenzijde; voor de ingang een hardstenen bordes met twee treden; aan beide zijden van het bordes op geprofileerde natuurstenen sokkel een liggende sfinx; de ingang is omlijst door vrijstaande natuurstenen zuilen in Empire-stijl met basement en palmet-kapiteel, die een omgaand natuurstenen hoofdgestel dragen met een verkropping op de hoek; de ingangspartij zelf is opgebouwd uit een dubbele glasdeur, geflankeerd door een smal venster met bovenlicht; het bovenlicht van de dubbele deur heeft een gebogen bovendorpel; het geheel is gevat in een houten geprofileerde omlijsting waarvan de pilasters een natuurstenen blokbasement bezitten, kapitelen hebben met palmetten en een driehoekig houten fronton met snijwerk dragen; op de verdieping van de risaliet een vierlicht in geprofileerd kozijn onder een hoofdgestel met een palmetten fries; beide zijvleugels hebben twee gevelopeningen met dubbele glasdeuren op de b.g. en stolpvensters in T-vorm op de verdieping; in de gevelopeningen van de risaliet glasdeuren met bovenlicht waarin gietijzeren versiering; in de zijgevels van de risaliet smalle vensters; voor de beide zijvleugels perrons (voorheen overkapt) met laat 19de eeuwse tegels in baksteenrand; in de kap van de risaliet een dakkapel met stolpvenster onder fronton. De oostgevel heeft enkele T-vensters op de b.g. met lage blindnissen erboven. De achtergevel kende oorspronkelijk zes travee├źn waarvan er (na het aanbrengen van de beide aanbouwen) op de b.g. nog drie over zijn; rechts twee terrasdeuren met persiennes, dan volgt een recente aanbouw, een toegang tot de keuken en de tweede recente aanbouw; boven de deuren enige blindnissen; op de verdieping T-vensters met stolpramen; in de kap van de risaliet een dakkapel, identiek aan die van de voorgevel. De westgevel is vrijwel blind boven de een-bouwlaag hoge recente aanbouw. B.INTERIEUR: Waardevolle hal met stucplafond en koof; haardpartij in de hoek met natuurstenen kolommen en eikenhouten boezem; eikenhouten lambrizering en omlijsting van de deuren; trappartij in eikenhout met Art Nouveau glas-in-lood tegen achterwand; plafond en wanden op de verdieping beschilderd in florale Art Nouveau motieven; voorkamer op verdieping met eikenhouten schoorsteen waaronder tegeltableau met mangaankleurige zgn. pilaartjes. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507938
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Buitenplaats Duinvliet in Domburg

Historische tuin- en parkaanleg

Domburgseweg 44
Domburg (Gemeente Veere)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De vroeg 19de eeuwse tuinaanleg in landschapsstijl is vermoedelijk door leden van de familie..

Toegangshek

Domburgseweg 44
Domburg (Gemeente Veere)
Omschrijving TOEGANGSHEK. 19de eeuwse ingangspartij bestaande uit twee natuurstenen kolommen; de ronde kolommen zijn in het bezit van een v..

Brug

Domburgseweg 44
Domburg (Gemeente Veere)
Omschrijving BRUG. Houten brug met gietijzeren 19de eeuwse leuningen waarop (gerestaureerde) ornamenten in Empire-stijl over de vijver naar..

Landhuis

Domburgseweg 44
Domburg (Gemeente Veere)
Inleiding Landhuis in 1840 in opdracht van A.J. van den Broecke gebouwd en rond 1900 uitgebreid met verdiepingen op de zijvleugels. Het lan..

Klein Duinvliet

Domburgseweg 48
Domburg (Gemeente Veere)
"Hof Klein Duinvliet". Bakstenen woonhuis met pannen schilddak waarin dakkapel met wangstukken. Geprofileerde goot met fries. Omlijste voord..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)