Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitenplaats Westhove: bouwhuis aan westzijde in Oostkapelle

Kasteel Buitenplaats

Duinvlietweg 8
4356ND Oostkapelle (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Buitenplaats Westhove: bouwhuis aan westzijde

BOUWHUIS AAN DE WESTZIJDE. Dit 18de eeuwse bouwhuis aan de westzijde van de voorburcht heeft een rechthoekige grondslag en bestaat uit één bouwlaag onder met gesmoorde pannen gedekt schilddak; op de nokeinden gemetselde schoorstenen met geprofileerde zijden en natuurstenen dekplaten. Gevel van dit bouwhuis pleinzijde: in het midden van de gevel in getoogde en geprofileerde kozijnen gevatte strokendeur, erboven ovaal venster met roeden in diagonale blokvorm; aan beide zijden van deze deur twee getoogde stolpramen met kleine roedenverdeling (2x4, dubbel) en opgeklampte luiken. Geheel rechts nog dubbele stroken deur; boven ingang in de kap zolderluik met ovale lichtopening; geprofileerde gootlijst. Noordgevel dichtgezet getoogd venster; westgevel twee stolpramen met kleine roedeverdcling (2x4) en deur (over een verdwenen brug toegankelijk geweest); zuidgevel (naar kasteel gericht) kloosterkozijn met benedenluik, boven glas met kleine roedenverdeling. De 16de eeuwse hoektoren is rond en loopt taps toe; hij is gedekt met leien en heeft een tentdak met dakkapellen en windwijzer; de spits van deze westelijke toren is stomper dan die van de oostelijke; klein natuurstenen venster aan de noordzijde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507935
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Buitenplaats Westhove: bouwhuis aan westzijde in Oostkapelle

Buitenplaats Westhove: hoofdgebouw

Duinvlietweg 8
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Inleiding 1: HOOFDGEBOUW. A. EXTERIEUR: Na verwoesting in 1572 van het grootste deel van het middeleeuwse kasteel (behalve de torens) is v..

Buitenplaats Westhove: historische park- en tuinaanleg

Duinvlietweg 8
Oostkapelle (Gemeente Veere)
HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. De Descriptio Zelandiae, een panoramakaart uit 1550, laat zien dat er ten westen van het kasteel een tuin..

Buitenplaats Westhove: stenen brug

Duinvlietweg 8
Oostkapelle (Gemeente Veere)
STENEN BRUG. Deze vermoedelijk uit het begin van de 19de eeuw daterende brug wordt abusievelijk ook wel de Romeinse brug genoemd; hij bevi..

Buitenplaats Westhove: toegangshek

Duinvlietweg 8
Oostkapelle (Gemeente Veere)
TOEGANGSHEK. Dit laat 18de eeuwse hek is geplaatst aan het begin van de Wulpendreef aan de oostzijde van de buitenplaats; de balustervormi..

Buitenplaats Westhove: bouwhuis aan oostzijde

Duinvlietweg 8
Oostkapelle (Gemeente Veere)
BOUWHUIS AAN DE OOSTZIJDE. Dit 18de eeuwse bouwhuis aan de oostzijde van de voorburcht heeft een rechthoekige grondslag, en bestaat uit é..

Kaart & Routeplanner

Route naar Buitenplaats Westhove: bouwhuis aan westzijde in Oostkapelle

Foto's (1)