Buitenplaats Westhove: bouwhuis aan oostzijde in Oostkapelle

Duinvlietweg 8
4356ND Oostkapelle (gemeente Veere)

Beschrijving van Buitenplaats Westhove: bouwhuis aan oostzijde

BOUWHUIS AAN DE OOSTZIJDE. Dit 18de eeuwse bouwhuis aan de oostzijde van de voorburcht heeft een rechthoekige grondslag, en bestaat uit één bouwlaag onder met pannen gedekt schilddak; op de nokeinden gemetselde schoorstenen met geprofileerde zijden en natuurstenen dekplaten. Gevel van het bouwhuis pleinzijde: in het midden van de gevel in getoogde en geprofileerde kozijnen gevatte strokendeur, erboven ovaal venster met roeden in diagonale blokvorm; aan beide zijden van deze deur twee getoogde stolpramen met kleine roedenverdeling (2x4, dubbel) en opgeklampte luiken; boven ingang in de kap zolderluik met ovale lichtopening; geprofileerde gootlijst; noordgevel blind; oostgevel twee schuiframen (19de eeuws, 2x3); aan deze zijde in de slotgracht enige pijlers van een verdwenen brug) zuidgevel (naar kasteel gericht) kloosterkozijn met beneden luik, boven glas met kleine roedenverdeling. De 16de eeuwse hoektoren heeft een met leien gedekt tentdak waarop dakkapellen en windwijzer; deze oostelijke kent een verjonging en dichtgezette vensters in een achthoekig bovendeel; deze toren is eind zeventiger jaren gerestaureerd en toont veel verglaasde baksteen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)