Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig badhuis in Borne

Gebouw

Stationsstraat 9
7622LW Borne
Overijssel

Bouwjaar: 1919

(1 recensie)

Beschrijving van Voormalig badhuis

Inleiding Dit voormalig BADHUIS werd in 1919 in opdracht van L.S.J. Spanjaard voor de arbeiders van de N.V. Stoomspinnerijen en -weverijen Spanjaard, naar een ontwerp van de architect A. Beltman (Enschede) in neo-classicistische stijl gebouwd. Het pand staat met de voorgevel parallel aan de Stationsstraat in het centrum van Borne. Tegenwoordig is het in gebruik als klompenfabriek. Omschrijving Pand met een T-vormige plattegrond, over één bouwlaag opgetrokken in rode baksteen. De zadeldaken worden boven de kopse gevels beëindigd in de vorm van frontons met in het tympaan een roosvenster met Davidster. De frontons worden gedragen door lisenen met daartussen, onder de dakaanzet, een tandlijst. Op het dak staat een hoge vierkante gemetselde schoorsteen. De muuropeningen worden segmentboogvormig afgesloten met een hanekam. De voorgevel van het pand (O) heeft een centraal gelegensegmentboogvormige vensterpartij met bovenlichten. Aan weerszijden daarvan bevindt zich een deur met bovenlicht. De zijgevels (Z en N) zijn identiek en hebben in het risalerende deel een dubbel en twee enkele vensters met bovenlichten. In het terugliggende deel zijn eveneens enkele vensters geplaatst. In de zuidelijke zijgevel bovendien een rechtgesloten schuifdeurDe achtergevel (W) heeft vier vensters. Waardering Voormalig badhuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als onderdeel van het vroeger nabij gelegen fabriekscomplex van Spanjaard - vanwege de vroegere functie van badhuis - vanwege het gave exterieur met neo-classicistische detaillering - als bijzonder ontwerp binnen het oeuvre van A. Beltman - vanwege de beeldbepalende ligging aan de Stationsstraat in het centrum van Borne (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507928
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Voormalig badhuis
5
Recensie door: ()
Ik heb deze woning in 2002 of 2003 van binnen geschilderd met mijn toenmalige schildersbedrijf waar ik als leerling voor werkte. heb van de klant nog een tostiapparaat gekregen. Heel leuk project en de klant had het erg luxe van binnen. Leuke klus!
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig badhuis in Borne

St. Johannes klooster

Stationsstraat 3
Borne
St. Johannesschool annex klooster, gebouwd in neo-gotische stijl op het einde der 19e eeuw door N. Molenaar. Het in baksteen met gebruikmaki..

Pastorie St. Staphanuskerk

Stationsstraat 1
Borne
Omschrijving De pastorie is in rode baksteen opgetrokken over twee bouwlagen, met een éénlagige uitbouw, op een rechthoekige plattegrond ..

Sint-Stephanuskerk

Grotestraat 207
Borne
St. Stephanus. 1887-1888 door N. Molenaar. Driebeukige neogotische HALLENKERK met transept, geent op de Westfaalse gotiek. Venstertripletten..

Woning met koetshuis

Oude Deldensestraat 21
Borne
Inleiding WONING MET KOETSHUIS, gebouwd in 1903 in opdracht van S.J. Spanjaard in een landelijke stijl. Het zou een ontwerp van het archite..

Huize Meyling

Stationsstraat 74
Borne
Huize Meyling. In 1891 gebouwde villa in eclectische trant met gepleisterde banden, hoekblokken en lijsten, vensters met hoofdgestellen of f..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig badhuis in Borne

Foto's (4)