Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woning met koetshuis in Borne

Woonhuis

Oude Deldensestraat 21
7622LM Borne
Overijssel

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van Woning met koetshuis

Inleiding WONING MET KOETSHUIS, gebouwd in 1903 in opdracht van S.J. Spanjaard in een landelijke stijl. Het zou een ontwerp van het architectenbureau Beltman uit Enschede kunnen zijn, gezien de nauwe relatie tussen de familie Jordaan en het bureau. Het koetshuis staat parallel aan de weg in het centrum van het dorp. Omschrijving Pand bestaande uit een koetshuisgedeelte (N) en een woonhuis (Z). Het pand heeft een rechthoekige plattegrond en is over één en voor een deel twee bouwlagen opgetrokken in rode baksteen op een uitgemetselde bakstenen plint. De zadeldaken met boven de noord- en zuidgevel wolfeinden met uilenborden, zijn gedekt met rode Friese pannen en hebben pironnen op de nokeinden. De goot wordt gedragen door houten korbelen. Op het dak staat een met hout beklede schoorsteen onder een houten afdakje. De vensters van het pand hebben kruiskozijnen en zijn behangen met luiken. De westgevel aan de straatkant bestaat uit het koetshuisgedeelte met rechts daarnaast de woning waarvan de gevelpartij is opgetrokken tot de verdieping. Dit geveldeel bevindt zich onder een steekkap met gevelbeschot. Het koetshuis heeft, geflankeerd door vensters, dubbele inrijdeuren met een getoogde bovendorpel en een deur met bovenlicht en een getoogd kalf. Boven de inrijdeuren bevindt zich een hooiluik ondereen steekkapje. De zuidgevel heeft rechtgesloten terrasdeuren met luiken en daarboven een klein venster, eveneens met luiken. Tegen de achtergevel een uitbouw onder een lessenaardak en rechts daarvan een risalerend bouwdeel met een veranda. Deze bevindt zich onder een steekkap die gedragen wordt door houten standvinken. In de noordgevel zijn inrijdeuren geplaatst met aan weerszijden en daarboven een venster. Het interieur van het stalgedeelte van het koetshuis verkeert in oorpronkelijke staat. Hier zijn onder meer de paardenboxen, een ruif en een koperen pomp aanwezig. Waardering Koetshuis met woning van cultuur- en architectuurhistorisch belang: - als koetshuis van de textielfabrikant Spanjaard die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van de Twentse textielindustrie - als gaaf voorbeeld van een vroeg twintigste eeuws woonhuis met koetshuis, vormgegeven in een landelijke bouwstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507927
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woning met koetshuis in Borne

Huize Meyling

Stationsstraat 74
Borne
Huize Meyling. In 1891 gebouwde villa in eclectische trant met gepleisterde banden, hoekblokken en lijsten, vensters met hoofdgestellen of f..

Voormalig badhuis

Stationsstraat 9
Borne
Inleiding Dit voormalig BADHUIS werd in 1919 in opdracht van L.S.J. Spanjaard voor de arbeiders van de N.V. Stoomspinnerijen en -weverijen ..

St. Johannes klooster

Stationsstraat 3
Borne
St. Johannesschool annex klooster, gebouwd in neo-gotische stijl op het einde der 19e eeuw door N. Molenaar. Het in baksteen met gebruikmaki..

Elisabeth

Grotestraat 167
Borne
Inleiding 'VILLA Elisabeth', in 1895 ontworpen door architect Gerrit Beltman sr. (Enschede) in de eclectische bouwstijl met Hollandse Neo-R..

Pastorie St. Staphanuskerk

Stationsstraat 1
Borne
Omschrijving De pastorie is in rode baksteen opgetrokken over twee bouwlagen, met een éénlagige uitbouw, op een rechthoekige plattegrond ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woning met koetshuis in Borne

Foto's (1)