Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig postkantoor in Borne

Gebouw

Grotestraat 144
7622GP Borne
Overijssel

Bouwjaar: 1884


Beschrijving van Voormalig postkantoor

Inleiding Voormalig POSTKANTOOR, in opdracht van de gemeente Borne gebouwd in 1884 in neo-Renaissancestijl, thans in gebruik als makelaarskantoor. De oorspron- kelijke ingang is aan het begin van deze eeuw verplaatst naar de aan de noordwestzijde van het pand toegevoegde aanbouw. Omschrijving Rechthoekig pand, opgetrokken over twee bouwlagen in rode machinale baksteen met witgepleisterde sierbanden, een waterlijst tussen beide verdiepingen en een brede kroonlijst als gevelbeëindiging. Het afgeknotte schilddak is met grijze Hollandse pannen gedekt en heeft aan de voorzijde een dubbele dakkapel met vleugelstukken. De zesruits vensters hebben hanekammen met gepleisterde sierstenen en versierde sluitstenen. De voorgevel (ZW) heeft vijf vensters op de begane grond en op de verdieping. Noordwestelijk van het pand een één bouwlaag tellende aanbouw onder een plat dak. Hierin bevindt zich de entree die bestaat uit een dubbele rechtgesloten deur en bovenlicht met een diagonale roedeverdeling en een venster. De zijgevel van deze uitbouw heeft een tweede entree en drie vensters. De zijgevel (ZO) heeft een deur, drie vensters op de parterre en twee op de verdieping. In de achtergevel een deur en een roosvenster op de verdieping. Waardering Voormalig postkantoor van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als voorbeeld van een typisch eind 19e eeuws postkantoor in de kenmerkende Neo-Renaissance bouwstijl - vanwege het gave exterieur - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de zeldzaamheid in Twente (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507925
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig postkantoor in Borne

Dubbel woonhuis, gebouwd in een eclectische bouwstijl met elementen uit de neo-hollandse renaissance en chaletstijl

Grotestraat 138
Borne
Inleiding Dubbel WOONHUIS, gebouwd in 1889 in een eclectische bouwstijl met elementen uit de neo-Hollandse Renaissance en chaletstijl. Opdr..

Elisabeth

Grotestraat 167
Borne
Inleiding 'VILLA Elisabeth', in 1895 ontworpen door architect Gerrit Beltman sr. (Enschede) in de eclectische bouwstijl met Hollandse Neo-R..

Oude Kerk

Oude Kerkstraat 2
Borne
N.H. Kerk. Laat gotisch gebouw, waarvan het koor in de 1e helft van de 15e eeuw dateert en het merkwaardige schip van twee even hoge beuken ..

Oude Kerk (Borne), toren

Oude Kerkstraat 2
Borne
Toren van de N.H. Kerk. Toren van drie geledingen met ingesnoerde achtzijdige spits 1e helft 15e eeuw. Diepe spitsboognis op de beganegrond ..

Herenhuis met verdieping en schilddak met hoekschoorstenen, voor levi salomon spanjaard, medefirmant van de textielfabriek

Grotestraat 120
Borne
Herenhuis met verdieping en schilddak met hoekschoorstenen, gebouwd in 1865 voor Levi Salomon Spanjaard, medefirmant van de textielfabriek S..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig postkantoor in Borne

Foto's (1)