Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Dubbel woonhuis, gebouwd in een eclectische bouwstijl met elementen uit de neo-hollandse renaissance en chaletstijl in Borne

Grotestraat 138
7622GP Borne

Architect: G. Beltman

Beschrijving van Dubbel woonhuis, gebouwd in een eclectische bouwstijl met elementen uit de neo-hollandse renaissance en chaletstijl

Inleiding Dubbel WOONHUIS, gebouwd in 1889 in een eclectische bouwstijl met elementen uit de neo-Hollandse Renaissance en chaletstijl. Opdrachtgevers waren L.S. Spanjaard en B. van der Wijk. Mogelijk is het huis ontworpen door G. Beltman die toen al voor de familie Spanjaard werkte. Het woonhuis staat in het centrum van Borne aan de Grotestraat tegenover Villa Elisabeth, Grotestraat 167. De achterkant van het noordelijke deel van het huis is in 1938 uitgebreid met enkele aanbouwen. De persiènnes die oorspronkelijk de vensters flankeerden zijn verdwenen. Omschrijving Het dubbele woonhuis is over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met antracietgrijze bouletpannen en een steekkap midden boven de voorgevel. De ver overstekende goot rust op gesneden houten consoles. In de geveltoppen van de zijgevels en onder de steekkap zijn sierspanten bevestigd. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen boven een gepleisterde plint en voorzien van sierbanden in geel metselwerk, smeedijzeren sierankers en segmentbogen met geprofileerde gele gepleisterde sierstenen, aanzet- en sluitstenen. Midden in de zijgevels (N en Z) zijn de deuren in een portaal onder een bovenlicht geplaatst. Verder zijn de voor- en zijgevels op de begane grond ingedeeld door vensters onder bovenlichten met een kleine roedenverdeling, uitgevoerd in glas-in-lood. In de geveltoppen vensters met kruiskozijnen, daarboven in de zijgevels roosvensters. De achtergevel van de zuidelijke helft van het huis bevat een zesruits venster en een dubbele deur onder een veranda met sierspanten en gepleisterde kolommetjes. Inwendig zijn onder meer een trap met houten leuning en een marmeren schouw bewaard gebleven. Waardering Het dubbele woonhuis is van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de eclectische bouwstijl met elementen uit de neo-Hollandse Renaissance en chalet-stijl - de beeldbepalende ligging in het centrum van Borne aan de Grotestraat - de gaafheid van het exterieur - de gave interieurelementen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)