Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie St. Staphanuskerk in Borne

Kerkelijk Gebouw

Stationsstraat 1
7622LW Borne
Overijssel

Bouwjaar: 1887


Beschrijving van Pastorie St. Staphanuskerk

Omschrijving De pastorie is in rode baksteen opgetrokken over twee bouwlagen, met een éénlagige uitbouw, op een rechthoekige plattegrond onder een met leien gedekt schilddak met steekkap. In het dak zijn kleine dakapellen aangebracht onder zadeldakjes met overstekende wolfeinden en pironnen, gedekt met leien. Het pand is opgemetseld boven een uitgemetseld trasraam en in de voor- en zijgevels voorzien van waterlijstenen witgepleisterde speklagen, aanzet- en sluitstenen. Vensters met kruiskozijnen onder hanekammen geleden de gevels. In de voorgevel (O, vier vensterassen) risaleert de tweede vensteras onder een steekkap met trapgevel. Onder de topgevel een gepleisterde lijst met aanzetblokken, in de topgevel twee tweeruits vensters onder rondboogjes. Rechts van het risaliet de paneeldeur met bovenlicht onder een glazen luifel. De meest linkse vensteras is over één bouwlaag opgetrokken onder een balkon met een gemetselde balustrade. De linker zijgevel (Z) bestaat links uit een deel over twee bouwlagen (oorspronkelijk één) en rechts een deel over één bouwlaag. In het éénlagige deel een ingangsrisaliet met glasdeur en bovenlicht en een groot samengesteld kozijn met een dubbele glasdeur. De risalerende tweelagige gevelpartij heeft op de verdieping twee spaarvel-den en een tweeruits venster. In de achtergevel (W) een dubbele deur, vensters en een klein aanbouwtje onder een lessenaardak. Midden in de rechter zijgevel (N) verticale traplichten met glas-in-lood. In de pastorie zijn onder meer twee geslepen glasdeuren, een gestuct plafond, een houten trap en glas-in-lood bewaard gebleven. Waardering De pastorie is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als exponent van de bouwexplosie van katholieke kerken en pastorieën na het herstel van de Bisschoppelijke hiërarchie in 1853, die vooral in Twente decennia lang merkbaar was - vanwege de neo-Hollandse Renaissance bouwstijl - vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang met de St. Stephanuskerk - vanwege de beeldbepalende ligging achter de kerk aan de Stationsstraat (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507923
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie St. Staphanuskerk in Borne

Sint-Stephanuskerk

Grotestraat 207
Borne
St. Stephanus. 1887-1888 door N. Molenaar. Driebeukige neogotische HALLENKERK met transept, geent op de Westfaalse gotiek. Venstertripletten..

St. Johannes klooster

Stationsstraat 3
Borne
St. Johannesschool annex klooster, gebouwd in neo-gotische stijl op het einde der 19e eeuw door N. Molenaar. Het in baksteen met gebruikmaki..

Voormalig badhuis

Stationsstraat 9
Borne
Inleiding Dit voormalig BADHUIS werd in 1919 in opdracht van L.S.J. Spanjaard voor de arbeiders van de N.V. Stoomspinnerijen en -weverijen ..

Siemerinkhuis

Marktstraat 4
Borne
Pand zonder verdieping uit de eerste helft van de 19e eeuw. Hoog, met pannen gedekt wolfdak, dat aan de achterzijde aansluit tegen een houte..

Elisabeth

Grotestraat 167
Borne
Inleiding 'VILLA Elisabeth', in 1895 ontworpen door architect Gerrit Beltman sr. (Enschede) in de eclectische bouwstijl met Hollandse Neo-R..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie St. Staphanuskerk in Borne

Foto's (4)