Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Erve Bartelink in Hertme

Boerderij

Weerselosestraat 301
7626LJ Hertme (gemeente Borne)
Overijssel

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van Erve Bartelink

De DWARSHUISBOERDERIJ is boven een grijsgepleisterde plint in rode baksteen opgetrokken onder een hoog zadeldak met wolfeinden, windveren en een makelaar, gedekt met rode muldenpannen (bedrijfsgedeelte) en bouletpannen (voorhuis). De vensters zijn onder strekken geplaatst en voorzien van betonnen waterdorpels en op de begane grond behangen met luiken. In de voorgevel van het dwarshuis (O) is het middenrisaliet opgetrokken onder een geveltop met een overstekend wolfeind op korbelen. Daaronder bevinden zich op de begane grond een deur met zesruits bovenlicht en twee vensters met achtruits bovenlichten. In de geveltop twee achtruits vensters en in de gevelvlakken aan weerszijden van het risaliet twee zestienruits vensters. In de linker zijgevel van het dwarshuis (Z) zijn ook nog twee zestienruits vensters geplaatst, waarvan één met achtruits bovenlicht. In de geveltop een roosvenster, in de geveltop van de rechter zijgevel een luik. Het bedrijfsgedeelte is voorzien van getoogde zesruits stalvensters met gietijzeren kozijnen en betonnen waterdorpels. In de achtergevel (W) een getoogde baander en drie staldeuren onder rondbogen, met witgepleisterde aanzetstenen. De baander wordt geflankeerd door kleine zesruits rondboog vensters, het luik erboven door roosvensters. Waardering De dwarshuisboerderij is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de oorspronkelijke functie van exploitatieboerderij - de ruimtelijke en functionele samenhang met de pastorie en schuur op het erf - het bijzondere boerderijtype - de beeldbepalende ligging van de boerderij aan het einde van de oprijlaan met bomen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507920
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Erve Bartelink in Hertme

Schuur is opgetrokken onder een zadeldak met rode muldenpannen, windveren en makelaars

Weerselosestraat 301
Hertme (Gemeente Borne)
Omschrijving De SCHUUR is opgetrokken onder een zadeldak met rode muldenpannen, windveren en makelaars. In de geveltoppen kleine verticale ..

Bartelinkshuis

Bartelinksweg 2
Hertme (Gemeente Borne)
PAND onder dwars wolfdak. Schuifvensters; bovenlicht met roedenverdeling; restant van voordeuromlijsting. Inwendig oude deuren en schouw. XV..

Zeldzaam voorbeeld van eenbeukig vakwerkhuis, schilddak en opkamer: halve kruisvensters met luiken en oud glas. Nieuwe zijgevel en aanbouw aan de acht ..

Lodiek Landen 1
Hertme (Gemeente Borne)
Zeldzaam voorbeeld van eenbeukig vakwerkhuis, schilddak en opkamer: halve kruisvensters met luiken en oud glas. Nieuwe zijgevel en aanbouw a..

Driebeukige vakwerkschuur

Veldhuisweg 1
Hertme (Gemeente Borne)
Driebeukige vakwerkschuur.

Pand onder zadeldak met wolfschilden

Koppelsbrink 30
Borne
Pand onder zadeldak met wolfschilden. Vensters met luiken behangen; achter nieuw aanbouw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Erve Bartelink in Hertme

Foto's (2)