Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met fors dwarsgeplaatst voorhuis waarbij de overgang van het woonhuis naar het bedrijfsgedeelte aan de zuidgevel wordt gevormd door een loggia in Zenderen

Boerderij

Zenderensestraat 2
7625TE Zenderen (gemeente Borne)
Overijssel

Bouwjaar: 1923-1924


Beschrijving van Boerderij met fors dwarsgeplaatst voorhuis waarbij de overgang van het woonhuis naar het bedrijfsgedeelte aan de zuidgevel wordt gevormd door een loggia

BOERDERIJ met fors dwarsgeplaatst voorhuis waarbij de overgang van het woonhuis naar het bedrijfsgedeelte aan de zuidgevel wordt gevormd door een loggia. Het woonhuisgedeelte met verdieping is opgetrokken in rode machinale baksteen en heeft een met grijze Hollandse pannen gedekt, iets overstekend, schilddak met pironnen. De voorgevel van het woonhuis is vier travee├źn breed, waarvan de tweede risaleert en de vierde iets terugligt. De risaliet onder een lager geplaatste steekkap heeft een entree onder een rondboog, een samengesteld verdiepingsvenster en twee driehoekige vensters in de geveltop. De overige travee├źn zijn op de parterre en de verdiepingvoorzien van vensters met achtruits bovenlichten en luiken. Ook in de beide zijgevels van het woonhuis dergelijke vensters. Het schuurgedeelte onder een dubbel zadeldak met grijze muldenpannen heeft in de achtergevel (W) twee baanders onder korfbogen met aan weerszijden stalvensters en hooiluiken onder rondbogen in de geveltoppen. Rechts in de gevel zijn twee staldeuren geplaatst. De gevelopeningen zijn gedecoreerd met gele verblendsteen. De gevelszijn horizontaal geleed door middel van drie witte sierbanden. Langs de geveleinden is een klimmend keperboogfries aangebracht. De gevels zijn voorzien van houten topgevelversiering. In de zuidgevel van de schuur gietijzeren stalvensters onder decoratieve segmentbogen. Ook aan deze zijde wordt de gevel horizontaal geleed door twee sierbanden van witte stenen. Onder de dakaanzet bevindt zich eveneens een band van siermetselwerk. Het dak heeft twee dakkapellen met luiken onder lessenaardakjes. Het interieur van het woonhuis verkeert overwegend in originele staat: er is onder meer een betegelde keuken aanwezig en ook het achterste gedeelte van de deel is betegeld. Waardering Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de karakteristieke jaren twintig architectuur van het monumentale dwarshuis - de rijke ornamentiek van het schuurgedeelte - de ensemblewaarde als onderdeel van het erf (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507913
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met fors dwarsgeplaatst voorhuis waarbij de overgang van het woonhuis naar het bedrijfsgedeelte aan de zuidgevel wordt gevormd door een loggia in Zenderen

Dubbele schuur opgemetseld in rode baksteen onder een dubbel zadeldak grijze hollandse pannen

Zenderensestraat 2
Zenderen (Gemeente Borne)
Dubbele SCHUUR opgemetseld in rode baksteen onder een dubbel zadeldak grijze Hollandse pannen. In de zuidgevel zijn drie baanders geplaatst ..

Schuur

Zenderensestraat 2
Zenderen (Gemeente Borne)
Omschrijving Rechthoekige KORENSPIEKER opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met grijze Hollandse pannen gedekt zadeldak. Aan de..

Klein oldhof

Loodijk 2
Borne
Fraai gelegen boerderij gedekt door pannen zadeldak. Het woongedeelte heeft een houten geveltopbeschieting en een gave bovenkamer op Benthei..

Zeldzaam voorbeeld van eenbeukig vakwerkhuis, schilddak en opkamer: halve kruisvensters met luiken en oud glas. Nieuwe zijgevel en aanbouw aan de acht ..

Lodiek Landen 1
Hertme (Gemeente Borne)
Zeldzaam voorbeeld van eenbeukig vakwerkhuis, schilddak en opkamer: halve kruisvensters met luiken en oud glas. Nieuwe zijgevel en aanbouw a..

Hondeborg burchtheuvel, terrein waarin een verhoogde, omgrachte woonplaats

-
Borne
Terrein waarin een verhoogde, omgrachte woonplaats. Datering: Late middeleeuwen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij met fors dwarsgeplaatst voorhuis waarbij de overgang van het woonhuis naar het bedrijfsgedeelte aan de zuidgevel wordt gevormd door een loggia in Zenderen

Foto's (3)