Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige Joodse school in Borne

Gebouw

Ennekerdijk 15
7622ED Borne
Overijssel

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Voormalige Joodse school

Inleiding Eén bouwlaag tellende SCHOOL opgetrokken in bruine baksteen opeen rechthoekige plattegrond onder een met grijze Friesepannen gedekt overstekend zadeldak. Het pand is horizontaalgeleed met witte sierbanden en een lekdorpel onder de vensters. De oostgevel aan de straatzijde heeft twee samengestelde vensters onder een boogtrommel met aanzet- en sluitstenen. Daarboven bevindt zich een roosvenster. De dakoverstek van de topgevel is versierd met sierspanten die steunen op houten consoles en eindigen in een makelaar. De zijgevel heeft een deur en drie zesruits vensters onder eensegmentboog met sluitsteen. Waardering School van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundigbelang: - vanwege de eenvoudige eclectische bouwstijl - als representant van de joodse gemeenschap in Borne - vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van het synagogecomplex - vanwege de beeldbepalende situering (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507910
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige Joodse school in Borne

Eenvoudig vierkant ritueel badhuisje van bruine baksteen onder een met grijze friese pannen gedekt tentdak

Ennekerdijk 15
Borne
Omschrijving Eenvoudig vierkant RITUEEL BADHUISJE van bruine baksteen onder een met grijze Friese pannen gedekt tentdak. Op het dak staat e..

Schoolmeesterwoning

Ennekerdijk 13
Borne
Eén bouwlaag tellende SCHOOLMEESTERSWONING opgetrokken in bruinebaksteen op een rechthoekige plattegrond onder een afgeknot schilddak met ..

Voormalige synagoge

Ennekerdijk 17
Borne
V.m.Synagoge. Eenvoudig gebouwtje met rechte gevel waarin twee spitsboogventers aan de straatzijde.

Bussemakerhuis

Ennekerdijk 11
Borne
"BUSSEMAKERHUIS", genoemd naar v.m. bewoner. Gevelsteen 1779. Halsgevel op natuurstenen plint. Gebeeldhouwde voluten, gebogen afdekking van ..

Doopsgezinde kerk

Ennekerdijk 31
Borne
Doopsgezinde Kerk. Eenvoudig zaalkerkje met lijstgevel aan de straatzijde. XIX. Orgel met Hoofdwerk, Nevenwerk en Pedaal, in 1884 gemaakt do..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige Joodse school in Borne

Foto's (1)