Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gedenkteken ter nagedachtenis aan dr. Johannes ab Utrecht Dresselhuis in neo-classicistische trant in Wolphaartsdijk

Overig

Oostkerkestraat 1
4471BA Wolphaartsdijk (gemeente Goes)
Zeeland

Bouwjaar: 1862
Architect: J.J. Rousseau


Beschrijving van Gedenkteken ter nagedachtenis aan dr. Johannes ab Utrecht Dresselhuis in neo-classicistische trant

Inleiding Door J.J. Rousseau te Antwerpen in 1862 in neo-classicistische trant ontworpen en vervaardigd gedenkteken ter nagedachtenis aan dr. J.A.B. Utrecht Dresselhuis, die in 1861 te Wolphaartsdijk is overleden. Het monument was oorspronkelijk omgeven door een hekwerk. Omschrijving Gedenkteken op vierkant grondvlak, opgebouwd uit een blokvormig voetstukwaarop een obelisk-vormig bovenstuk uit arduin welk aan vier zijden is voorzien van marmeren platen. Aan de voor- en zijkanten van het monument zijn deze platen voorzien van opschriften. Het bovenstuk wordt bekroond door een wit-marmeren allegorische voorstelling met de tekenen van geloof, hoop en liefde, met een "krans der immortellen", een kaart van Zeeland en een geopende bijbel. Waardering Gedenkmonument van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507904
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gedenkteken ter nagedachtenis aan dr. Johannes ab Utrecht Dresselhuis in neo-classicistische trant in Wolphaartsdijk

Oost-of Nicolauskerk

Oostkerkestraat 1
Wolphaartsdijk (Gemeente Goes)
Een voor de periode, waarin het ontstaan is, typerend bouwwerk dat klassicistische en renaissance vormen vertoont in vrije opvatting. Uitwen..

De Griffioen

Oostkerkestraat 24
Wolphaartsdijk (Gemeente Goes)
Inleiding Vrijstaand gemeentehuis, in 1929 in Delftse School trant gebouwd naar een ontwerp van architect H.A. Van Pothoven uit Amersfoort ..

De Hoop

Molendijk 26
Wolphaartsdijk (Gemeente Goes)
Korenmolen "de Hoop". Zeer hoge slanke ronde stenen bovenkruier met stelling 1808.

"Hoge Huis"

Kasteelstraat 2
Wolphaartsdijk (Gemeente Goes)
Hogehuis, stenen huis met traptoren, door restauratie teruggebracht tot meer oorspronkelijke (wellicht 16e eeuwse) vormen.

Restant van algemeen in zuidwest Nederland vanaf circa 1906 toegepast zeedijkverhogingssysteem, gedeeltelijk nog compleet met zogenaamde trapjesglooi ..

Wolphaartsdijkseveer 2
Wolphaartsdijk (Gemeente Goes)
Inleiding Restant van algemeen in zuid-west Nederland vanaf circa 1906 toegepast zeedijkverhogingssysteem, gedeeltelijk nog kompleet met zo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gedenkteken ter nagedachtenis aan dr. Johannes ab Utrecht Dresselhuis in neo-classicistische trant in Wolphaartsdijk

Foto's (1)