Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand koetshuis bij het huis "Vredenhof" in 's Heer Arendskerke

Kasteel Buitenplaats

Oude Rijksweg 118
4458AL 's Heer Arendskerke (gemeente Goes)
Zeeland

Bouwjaar: ca. 1860 1860 ca. 1860


Beschrijving van Vrijstaand koetshuis bij het huis "Vredenhof"

Inleiding Vrijstaand koetshuis bij het huis "Vredenhof", omstreeks 1860 op rechthoekige plattegrond gebouwd in eclectische stijl en vrijwel geheel in hout opgetrokken. Tegen de zuidelijke langsgevel is een plantenkas geplaatst welke niet onder de bescherming valt. Omschrijving Geheel als houten skelet opgebouwde constructie op een, uit ijsselsteen opgetrokken, plint. Boven de gemetselde plint zijn de gevelwanden uitgevoerd in geel geschilderde rabatdelen; aan de zijgevels, halverwege de diepte van het gebouw, onderbroken door een muurstijl. In de noordelijke zijgevel zijn in de voorste travee twee ramen geplaatst met ovale ruiten, voorzien van een diagonale kruisroede. In de zuidelijke zijgevel bevinden zich twee eenvoudige vensters. De achtergevel bezit in het midden een sobere deur met bovenlicht, enkele ramen op de begane grond en een stolpraam met driehoekig bovenlicht in de geveltop. De rijk en monumentaal uitgevoerde voorgevel bezit op de begane grond drie getoogde deurstellen met een paneel in het ondervlak en een gesloten latten struktuur in het bovenste gedeelte. Het middelste deurstel is in werkelijkheid met kleinere deuren uitgerust dan de vorm doet vermoeden. De stijlen tussen de deuren, rustend op natuurstenen poeren, zijn als Corinthische pilasters uitgevoerd. Boven het middelste deurstel bevindt zich een houten balcon op accoladevormige consoles. Het balcon is tussen de sobere hoekbalusters voorzien van een ijzeren hekje, met een onderverdeling welke vergelijkbaar is met de ovale vensters in de noordelijke zijgevel. Bij het balcon een dubbele deur in een rondboogvorm, in het bovenvlak voorzien van ramen met een ijzeren roedeverdeling in gebogen vormen. Aan weerszijden van het balcon bevinden zich geschilderde afbeeldingen van paarden in een driehoekig veld. Het zadeldak met forse overstekken op klossen is voorzien van geschulptedaklijsten en gedekt met gesmoorde kruispannen. In het interieur is de voorste travee achter de wagendeuren als één ruimte uitgevoerd met tegen de rechter zijgevel gareelhaken en een bergkast in de rechterachterhoek. De muurstijlen in de zijgevels vormen de buitenste delen van een houten portaal met standvinken waartegen een houten wand is aangebracht als scheiding tussen het wagendeel en het stallendeel. Direct achter deze wand bevinden zich bestrate stalruimten met tegen de rechter zijgevel een zinken trog. Tegen de achtergevel bevinden zich twee afgeschotte ruimten, die door een middenpad naar de achterdeur van elkaar worden gescheiden. De zolder is via een ladder vanuit het wagendeel bereikbaar. De onbeschoten kap wordt gedragen door tweelaags schenkelspanten en gordingen. Waardering Koetshuis van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde enzeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507903
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand koetshuis bij het huis "Vredenhof" in 's Heer Arendskerke

Arendshoeve

Oude Rijksweg 116A
's Heer Arendskerke (Gemeente Goes)
Hofstede met rechts terzijde van het voorerf fors woonhuis, rechthoekig gepleisterd gebouw onder zadeldak. XVII-XVIII. Er naast liggend baks..

Boerderijtje, huis onder pannen zadeldak

Oude Rijksweg 106
's Heer Arendskerke (Gemeente Goes)
Boerderijtje. Huis onder pannen zadeldak. Metselwerk gedeeltelijk in moppen; kelder-opkamer; zijtop met vlechtingen. Rechts aangebouwd zomer..

Toren Nederlands Hervormde Kerk

Torenring 2
's Heer Arendskerke (Gemeente Goes)
Toren Ned. Herv. Kerk. Stoer bakstenen gebouw van drie geledingen sober met blindnissen versierd. De steunberen doorgaand tot aan de gemetse..

Nederlands Hervormde Kerk

Torenring 2
's Heer Arendskerke (Gemeente Goes)
Ned. Herv. KERK. Eenbeukig gebouw (het koor in de vorige eeuw af- gebroken) daterend uit omstreeks 1450 en geheel met natuursteen bekleed. D..

archeologie

-
's Heer Arendskerke (Gemeente Goes)
Terrein met daarin de resten van een Motte kasteel met voorburcht, omgeven door een gracht met brugconstructie. Het terrein is gelegen nabij..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand koetshuis bij het huis "Vredenhof" in 's Heer Arendskerke

Foto's (1)