Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Griffioen in Wolphaartsdijk

Gebouw

Oostkerkestraat 24
4471BB Wolphaartsdijk (gemeente Goes)
Zeeland

Bouwjaar: 1929
Architect: H.A. Van Pothoven


Beschrijving van De Griffioen

Inleiding Vrijstaand gemeentehuis, in 1929 in Delftse School trant gebouwd naar een ontwerp van architect H.A. Van Pothoven uit Amersfoort door aannemersbedrijf J.M.J. Schrijver uit Goes. In het souterrain waren tevens een cellenblok en een stalling voor de brandweer ondergebracht. Aan de achterzijde werd een rechthoekige vijver aangelegd. Recent is tegen de achtergevel, in de waterpartij een nieuwe vleugel gebouwd welke buiten de bescherming valt. Omschrijving Geheel bakstenen gemeentehuis op rechthoekige plattegrond met een hoogtevan een souterrain en een bel étage, onder een hoog schilddak. De gevelszijn sober uitgevoerd en opgetrokken uit rode handvorm baksteen invlaamsverband, voorzien van natuurstenen blokken in de strekken boven deraamkozijnen, in de bordestrap-balustrade en rond de hoofdentree metdubbele opgeklampte deuren. De entreepartij is opgenomen in een middenrisaliet met topgevel. In de geveltop een ovaal oeil de boeuf waaronder een gevelsteen met het wapen van Wolphaartsdijk. Vóór de risaliet bevindt zich een bordestrap uit metselwerk en natuursteen met in het voorvlak een bolkozijn waarachter zich de cellen bevonden. Op de bel étage houten kruis- en kloosterkozijnen, de kruiskozijnen met luiken met geschilderd zandlopermotief voor de onderramen. De niet met luiken behangen raamvakken zijn voorzien van blank glas-in-lood. In het souterrain bolkozijnen met luiken; in de linker zijgevel een oorspronkelijke toegang en een tot deur verbouwd raamkozijn; in de rechter zijgevel een rondboogvormige toegang naar het brandweer gedeelte, waarin zich oorspronkelijk houten deuren bevonden. De gevels worden afgesloten door een ver overstekende dakvoet c.q. houten gootconstructie op strakke blokklossen. Het aangekapte schilddak en de dwarskap op de risaliet zijn gedekt met rode, verbeterde hollandse pannen. Het dak is voorzien van schoorstenen op de uiteinden van de nok en een centraal geplaatste dakruiter met een met koper gedekte, uivormige bekroning. Op het voorschild bevinden zich twee kleine dakkapellen, op het achterschild één grotere dakkapel met rode leipannen op de schilddakjes. Het interieur is grotendeels verbouwd en gerenoveerd. Op een enkeleschouwpartij in de voormalige raadzaal na, valt het interieur niet onderde bescherming. Waardering Gemeentehuis van algemeen belang vanwege cultuurhistorischewaarde envanwege architectuurhistorische waarde van het grotendeels gave exterieur en van ensemble waarden vanwege het belang voor het beeld van het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507900
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Griffioen in Wolphaartsdijk

Oost-of Nicolauskerk

Oostkerkestraat 1
Wolphaartsdijk (Gemeente Goes)
Een voor de periode, waarin het ontstaan is, typerend bouwwerk dat klassicistische en renaissance vormen vertoont in vrije opvatting. Uitwen..

Gedenkteken ter nagedachtenis aan dr. Johannes ab Utrecht Dresselhuis in neo-classicistische trant

Oostkerkestraat 1
Wolphaartsdijk (Gemeente Goes)
Inleiding Door J.J. Rousseau te Antwerpen in 1862 in neo-classicistische trant ontworpen en vervaardigd gedenkteken ter nagedachtenis aan d..

De Hoop

Molendijk 26
Wolphaartsdijk (Gemeente Goes)
Korenmolen "de Hoop". Zeer hoge slanke ronde stenen bovenkruier met stelling 1808.

"Hoge Huis"

Kasteelstraat 2
Wolphaartsdijk (Gemeente Goes)
Hogehuis, stenen huis met traptoren, door restauratie teruggebracht tot meer oorspronkelijke (wellicht 16e eeuwse) vormen.

Restant van algemeen in zuidwest Nederland vanaf circa 1906 toegepast zeedijkverhogingssysteem, gedeeltelijk nog compleet met zogenaamde trapjesglooi ..

Wolphaartsdijkseveer 2
Wolphaartsdijk (Gemeente Goes)
Inleiding Restant van algemeen in zuid-west Nederland vanaf circa 1906 toegepast zeedijkverhogingssysteem, gedeeltelijk nog kompleet met zo..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Griffioen in Wolphaartsdijk

Foto's (2)