Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tweezijdig aangebouwd woonhuis in neo-renaissancestijl in Goes

Woonhuis

Albert Joachimikade 13
4461BG Goes
Zeeland

Bouwjaar: ca. 1883 1883 ca. 1883


Beschrijving van Tweezijdig aangebouwd woonhuis in neo-renaissancestijl

Inleiding Tweezijdig aangebouwd woonhuis, omstreeks 1883 in neo-renaissancestijl gebouwd in opdracht van de familie Dekker op eigen terrein van hun houthandel. De serre en keuken aan de achtergevel en het aangebouwde kantoor aan de linker zijgevel vallen niet onder de bescherming. Omschrijving Woonhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een begane grondlaag en een verdieping onder een tentdak. De vier travee├źn brede voorgevel is opgetrokken uit rode baksteen in kruisverband en voorzien van een hardstenen plint tot aan de onderdorpel van de begane grondramen. De entree is voorzien van een rijke houten deur met smeedijzeren rooster en een rijke pilasteromlijsting uit natuursteen en wordt afgedekt door een gebogen fronton. Ter hoogte van de onder- en bovendorpels van de raamkozijnen bevinden zich natuurstenen banden. De getoogde strekken zijn voorzien van natuurstenen aanzet- en sluitstenen. Ter hoogte van de raam-wisseldorpels een band van zaagtandvormig metselwerk. De gevel wordt afgesloten door een hoofdgestel, bestaande uit een kroonlijst, een siermetselwerk fries met gebeeldhouwde gootklossen en en brede, gepleisterde architraaflijst. Sierlijk uitgesmede gevelankers. De gedeeltelijk aangebouwde linker zijgevel is nagenoeg blind uitgevoerd. De achtergevel is eveneens uit rode baksteen opgetrokken, voorzien van staafankers en wordt afgesloten door een sobere houten gootlijst op ojiefvormige klossen. Op de verdieping vier 2x3 ruits schuiframen. Links van de jongere serre op de begane grond twee 2x3 ruits schuiframen. Het tentdak is gedekt met Oegstgeester pannen op het voor- en de zijschilden, op het achterschild met gesmoorde kruispannen. In het interieur is nog gedeeltelijk de oorspronkelijke hoofdopzet aanwezig. Links van de entree en achterliggende gang kamers en suite, door oorspronkelijke schuifdeuren van elkaar gescheiden. De vensters in voor en achtergevel zijn af te sluiten door blinden. De voorkamer bezit een groot centraalmotief in het stucwerkplafond. Overigens is het interieur van de woning zeer sober uitgevoerd of verbouwd en zonder bijzondere waarden. Waardering Woonhuis van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarden als rijke stijlvertegenwoordiger en vanwege rijke en bijzondere materiaaltoepassingen, en van belang vanwege ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507894
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tweezijdig aangebouwd woonhuis in neo-renaissancestijl in Goes

Houtloods

Albert Joachimikade 15
Goes
Uit ca. 1840 daterende houtloods, bestaande uit een langgerekt zuidelijk deel zonder verdieping en een korter, terugliggend noordelijk deel ..

Tweezijdig aangebouwd woonhuis, gebouwd in zeer sobere baksteenarchitectuur met neo-classicistische invloeden in gevelopbouw, verhoudingen en enkele d ..

Albert Joachimikade 11
Goes
Inleiding Tweezijdig aangebouwd woonhuis, omstreeks 1880 gebouwd in zeer sobere baksteenarchitectuur met neo-classicistische invloeden in g..

Gebouw, bestaande uit twee stilistisch gelijke, tweezijdig aangebouwde woonhuizen, in zeer sobere neo-classicistische baksteenarchitectuur gebouwd. Oo ..

Albert Joachimikade 7
Goes
Inleiding Gebouw, bestaande uit twee stilistisch gelijke, tweezijdig aangebouwde woonhuizen, omstreeks 1880 in zeer sobere neo-classicistis..

Houtloods

Albert Joachimikade 2
Goes
Uit ca.1840 daterende houtloods, bestaande uit langgerekt zuidelijk deel met verdiep en korter noordelijk deel met verdieping, beide onder m..

Rijks H.B.S. PAND met witgepleisterde lijstgevel op smalle natuurstenen plint. Lijst met boogfries, attiek

Albert Joachimikade 5
Goes
Rijks H.B.S. PAND met witgepleisterde lijstgevel op smalle natuurstenen plint. Lijst met boogfries, attiek. Gedateerd 1868.

Kaart & Routeplanner

Route naar Tweezijdig aangebouwd woonhuis in neo-renaissancestijl in Goes

Foto's (1)