Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Postkantoor in Goes

Gebouw

Grote Markt 14
4461AJ Goes
Zeeland

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Postkantoor

Inleiding In 1890, in neo-renaissance stijl gebouwd postkantoor, gelegen op noord-oostelijke hoek van het historische marktplein. De hoofdbouw aan de Grote Markt is door middel van een tussenlid met een jonger bouwdeel verbonden. Dit jongere bouwdeel op de hoek van de Lombardstraat en de Oude Vismarkt valt niet onder de bescherming. Omschrijving Uit baksteen opgetrokken postkantoor van twee bouwlagen en een kapverdie- ping hoog onder een L-vormig omgezet schildak, dat aan de rechter zijde aanloopt tegen een dwars geplaatst zadeldak achter de topgevel van de zijrisaliet. Alle dakschilden gedekt met gesmoorde hollandse pannen. De voor- en zijgevels zijn uitgevoerd in gele baksteen in kruisverband met accenten en siermetselwerk in rode -profiel- baksteen in banden, bogen en de, door een natuurstenen lijst afgedekte, plint. Sober uitgevoerde cordonlijst in rood-oranje verglaasde steen. De vensterbogen, uitgevoerd in rode profielsteen en doorlopend in de dagkanten van gevelopeningen, omsluiten boogvelden waarin, in rode en zwarte steen, deelboogjes en cirkelmotieven zijn aangebracht. De raamkozijnen zijn veelal uitgevoerd als tweelicht kozijnen met hoog geplaatst kalf. In de zijgevel bevinden zich een aantal gevelnissen als voortzetting van het venster ritme en een fors, uitgebouwd rookkanaal. De gevels zijn verder gedecoreerd met uitgesmede ankers, op de verdieping aan de voorgevel, in de vorm van jaartal-ankers, en worden afgesloten door een sobere bakgoot op geprofileerde klossen in een lijst van rode profielsteen. Rechts aan de voorgevel bevindt zich een, als trapgevel vormgegeven, risaliet waarin de entree is opgenomen. Deze trapgevel is verlevendigd met overhoeks geplaatste, gemetselde pinakels. Aan zowel voor- als zijgevel een gemetselde dakkapel met trapgevel in de goot. In de as van de trapgevel aan de voorgevel bevindt zich aan de achtergevel eveneens een trapgevel, deze ligt echter terugspringend ten opzichte van de overige geveldelen en is over de begane grond en de eerste verdieping voorzien van een platgedekte uitbouw. Daarnaast, grenzend aan de Lombardstraat een platte uitbouw van één bouwlaag hoog. De gevels aan de achterzijde van het gebouw zijn verwant aan, maar iets soberder uitgevoerd dan de voor- en zijgevels. Het, met de hoofdbouw geïntegreerde gevelwerk van de uitbouw aan de Lombardstraat wordt afgesloten door een gemetselde balustrade en vormt de overgang tussen de hoofdbouw en een jonger bouwdeel aan de Oude Vismarkt. Waardering Postkantoor van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde en van architectuurhistorische waarde als karakteristieke stijl vertegenwoordiger. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507893
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Postkantoor in Goes

Huis met geverfde trapgevel. Geprofileerde dekplaten en segmentvormig fronton. Staafankers. Winkelpui

Lombardstraat 4
Goes
HUIS met geverfde trapgevel. Geprofileerde dekplaten en segmentvormig fronton. Staafankers. Winkelpui. XVII-XIX.

Huis met gepleisterde trapgevel, afgeknot door lijst

Grote Markt 16
Goes
Huis met gepleisterde trapgevel, afgeknot door lijst. De treden met geprofileerde dekplaten. Negen sierankers verdeeld over de verdiepingen...

Huis met rechte gevel voorzien van een getande lijst. Voordeur onder zadeldak evenwijdig aan de straat. Stoeppalen

Grote Markt 10
Goes
Huis met rechte gevel voorzien van een getande lijst. Voordeur onder zadeldak evenwijdig aan de straat. Winkelpui uit plm 1900. Stoeppalen. ..

Huis met rechte gevel, voorzien van een getande lijst. Op de verdiepingen twaalf en 24-ruits vensters. Pui vernieuwd

Grote Markt 20
Goes
Huis met rechte gevel, voorzien van een getande lijst. Op de verdiepingen twaalf en 24-ruits vensters. Pui vernieuwd. XVIII-XIX.

Pand met geverfde lijstgevel. Lijst met verkropping en op de hoeken gebogen consoles. Op de verdiepingen 6- en vier-ruitsschuifvensters. Vernieuwde wi ..

Grote Markt 8
Goes
Pand met geverfde lijstgevel. Lijst met verkropping en op de hoeken gebogen consoles. Op de verdiepingen 6- en vier-ruitsschuifvensters. Ver..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)