Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wasserij in Goes

Nijverheid Industrie

Schuttershof 34
4461DZ Goes
Zeeland

Bouwjaar: 1876


Beschrijving van Wasserij

Inleiding In 1876 ter vervanging van een ouder washok gebouwde wasserij bij het voormalige weeshuis. Het vrijstaande gebouw werd ontworpen in eclectische architectuur met enige experimenteel vormgegeven details. De architectuur vertoont verwantschap met, met name de achtergevel van de weeshuis-armenschool aan de Singelstraat 11 uit 1869. Recent is het gebouw door middel van een tussenlid aan de westgevel aan het naastgelegen gebouw gekoppeld. Omschrijving Bakstenen bouwwerk op rechthoekige plattegrond van anderhalve bouwlaag hoog onder een sterk overhangend zadeldak. De gevels zijn opgetrokken uit rode machinale baksteen in kruisverband, aan de noord- en de oostgevel op een natuurstenen plint. Op de begane grond zijn de vier hoeken en de omlijsting van de entree aan de noordgevel, uitgevoerd als pilasters met natuustenen kapitelen, waarboven een gemetselde architraaf met een natuurstenen lijst. Op de verdieping is de vlakverdeling van de begane grond, met verdiepte muurvelden tussen pilasters, doorgezet. De hoofdgevel is gericht op de binnenplaats van het voormalige weeshuis en is in de middelste travee voorzien van een sobere entreepartij met dubbele deuren, daarboven een bolkozijn met 6-ruits ramen. Links en rechts bolkozijnen met acht respectievelijk vierruits ramen op de begane grond en de verdieping. De zuidelijke c.q. achtergevel is meer gesloten uitgevoerd met in het midden op de verdieping een bolkozijn en op de begane grond, mogelijk verbouwde, zes ruits bolkozijnen en enkele tweeruits raampjes. Beide topgevels zijn op de verdieping voorzien van een driehoekig opgeknikt vierlicht kozijn. In de oostgevel op de begane grond een entree met dubbele deur. De oorspronkelijke uit schoon metselwerk bestaande gevels zijn recent geverfd. De gevels worden afgesloten door de dakoverstekken welke worden gedragen door geprofileerde schoren. Het zadeldak is gedekt met zwarte hollandse pannen. Het interieur is geheel gerenoveerd en bevat geen beschermenswaardige elementen. Waardering Wasserij van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als bijzonder onderdeel van een sociaal-historisch waardevol weeshuis complex en tevens van ensemblewaarde als visueel belangrijk onderdeel daarvan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507891
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wasserij in Goes

Poort van de Latijnse school. Zandstenen poortje. Leeuwenmasker als sluitsteen. Opschrift op de rondboog: AMANDA PALLAS EXITU. Bijbehorend oude muur m ..

Kreukelmarkt 9
Goes
Poort van de Latijnse school. Zandstenen poortje gedateerd Anno 1614. Leeuwenmasker als sluitsteen. Opschrift op de rondboog: AMANDA PALLAS ..

Voormalig schoolgebouw bij het weeshuis

Singelstraat 11
Goes
Inleiding Direct aan de straat gelegen, éénzijdig aangebouwd pand, in 1869 gebouwd als wezen-armenschool bij het weeshuis. Rechts van het..

Manhuis

Singelstraat 13
Goes
Inleiding Direct aan de straat gelegen, éénzijdig aangebouwd pand, omstreeks 1875 gebouwd als regentenkamer bij het weeshuis. De verdiepi..

Voormalig burgerweeshuis

Zusterstraat 13
Goes
Toegangspoort tot het v.m. Burgerweeshuis. Hardstenen boogpoort, voorzien van het Wapen van Zeeland, en voorts van guirlandes en kinderfigur..

Huis met trapgevel. Geprofileerde dekplaten en overhoekse toppilaster. Boven de vensters ontlastingsbogen. Staafankers. winkelpui

Kreukelmarkt 3
Goes
Huis met trapgevel. Geprofileerde dekplaten en overhoekse toppilaster. Boven de vensters ontlastingsbogen. Staafankers. winkelpui. XVIIa.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)