Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kosterswoning Westerkerk in Goes

Kerkelijk Gebouw

Westwal 4
4461CM Goes
Zeeland

Bouwjaar: 1929
Architect: Arend Rothuizen


Beschrijving van Kosterswoning Westerkerk

Inleiding Als onderdeel van het Gereformeerde Kerk-complex in 1929 gebouwde kosterswoning. In tegenstelling tot de kerk en, in mindere mate, de pastorie, is de kosterswoning vrij zakelijk uitgevoerd. Door de situering op één van de hoeken van het terrein en de identieke materiaaltoepassingen als in de overige complexonderdelen vormt de kosterswoning een herkenbaar onderdeel van het geheel. Omschrijving Woonhuis van één bouwlaag hoog onder een zadeldak op een T-vormige plattegrond. De gevels zijn geheel uit roodbruine baksteen in vlaams verband opgetrokken waarbij de plint vrij onopvallend is uitgevoerd in min of meer gesinterde baksteen. De gevels bezitten sobere of vereenvoudigde ramen. De entree van de woning bevindt zich aan de noordwestzijde en is functioneel georiënteerd op de consistorie van de kerk. Het dak is gedekt met rode verbeterde hollandse pannen en is aan de stadzijde voorzien van een dakkapel. Het interieur bevat geen beschermenswaardige elementen. Waardering Kosterswoning van belang als functioneel en herkenbaar onderdeel van het kerkcomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507886
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kosterswoning Westerkerk in Goes

Westerkerk

Westwal 6
Goes
Inleiding Forse protestantse kerk, in 1929 gebouwd. Het kerkgebouw weerspiegelt de rationalistische fase in de stijlontwikkeling van archit..

Pastorie Westerkerk

Westwal 2
Goes
Inleiding Als onderdeel van het Gereformeerde Kerk-complex in 1929 gebouwde pastorie. De pastorie is door architect A. Rothuizen in Interbe..

Twee huisjes, zonder verdieping onder zadeldaken, gescheiden door een brandgevel met rookkanaal. Vensters met 15- en 25-ruitsschuiframen

Zusterstraat 9A
Goes
Twee huisjes, 17e of 18e eeuw, zonder verdieping onder zadeldaken, gescheiden door een brandgevel met rookkanaal. Vensters met 15- en 25-rui..

Manhuis, voormalig tehuis voor ouden van dagen

Zusterstraat 11
Goes
Tehuis voor Ouden van Dagen. In de lengte langs de Zusterstraat gelegen uitgestrekt gebouw. De van baksteen opgetrokken gevel heeft schuifve..

Voormalig burgerweeshuis

Zusterstraat 13
Goes
Toegangspoort tot het v.m. Burgerweeshuis. Hardstenen boogpoort, voorzien van het Wapen van Zeeland, en voorts van guirlandes en kinderfigur..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kosterswoning Westerkerk in Goes

Foto's (1)