Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie Westerkerk in Goes

Kerkelijk Gebouw

Westwal 2
4461CM Goes
Zeeland

Bouwjaar: 1929
Architect: Arend Rothuizen


Beschrijving van Pastorie Westerkerk

Inleiding Als onderdeel van het Gereformeerde Kerk-complex in 1929 gebouwde pastorie. De pastorie is door architect A. Rothuizen in Interbellum-architectuur ontworpen waardoor deze in stijl iets afwijkt van het kerkgebouw. Gevels en daken zijn echter in gelijke materialen als de kerk uitgevoerd. Omschrijving Pastorie van anderhalve bouwlaag hoog onder een schilddak op een T-vormige plattegrond. De gevels zijn geheel uit roodbruine baksteen in vlaams verband opgetrokken waarbij de plint vrij onopvallend is uitgevoerd in min of meer gesinterde baksteen. Het beeld van de voorgevel wordt beheerst door een twee lagen hoge uitbouw onder een schilddak met op de begane grond een 3-vlaks erkers waarboven zich een loggia-balkon bevindt. De entree met luifel bevindt zich rechts naast de uitbouw aan de voorgevel. Beide zijgevels bezitten een één laag hoge halfronde uitbouw. Aan de rechter zijgevel is de uitbouw voorzien van een reeks kleine glas-in-lood raampjes en een balkon met dichte, gemetselde borstwering. Aan de linker zijgevel is de uitbouw voorzien van een tuindeur en sobere ramen en is het dak voorzien van een strakke, ver overstekende gootlijst. De achtergevel is op de tuin georiënteerd en bezit een pui met tuindeuren. Het trappenhuis is aan de achtergevel zichtbaar als een iets uitgebouwde gevelpartij met een fors glas-in-lood raam. Overigens bezit de woning sobere of vereenvoudigde ramen. De gevels worden afgesloten door een ver overstekende dakvoet met goot welke aan de onderzijde als cassettenplafond is vormgegeven. Het schilddak is gedekt met rode verbeterde hollandse pannen en bezit in de entree-as een kleine dakkapel. Het interieur bevat geen beschermenswaardige elementen. Waardering Pastorie van belang als functioneel en herkenbaar onderdeel van het kerkcomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507885
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie Westerkerk in Goes

Westerkerk

Westwal 6
Goes
Inleiding Forse protestantse kerk, in 1929 gebouwd. Het kerkgebouw weerspiegelt de rationalistische fase in de stijlontwikkeling van archit..

Kosterswoning Westerkerk

Westwal 4
Goes
Inleiding Als onderdeel van het Gereformeerde Kerk-complex in 1929 gebouwde kosterswoning. In tegenstelling tot de kerk en, in mindere mate..

Twee huisjes, zonder verdieping onder zadeldaken, gescheiden door een brandgevel met rookkanaal. Vensters met 15- en 25-ruitsschuiframen

Zusterstraat 9A
Goes
Twee huisjes, 17e of 18e eeuw, zonder verdieping onder zadeldaken, gescheiden door een brandgevel met rookkanaal. Vensters met 15- en 25-rui..

Manhuis, voormalig tehuis voor ouden van dagen

Zusterstraat 11
Goes
Tehuis voor Ouden van Dagen. In de lengte langs de Zusterstraat gelegen uitgestrekt gebouw. De van baksteen opgetrokken gevel heeft schuifve..

Voormalig burgerweeshuis

Zusterstraat 13
Goes
Toegangspoort tot het v.m. Burgerweeshuis. Hardstenen boogpoort, voorzien van het Wapen van Zeeland, en voorts van guirlandes en kinderfigur..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie Westerkerk in Goes

Foto's (1)