Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klein Frankrijk in Goes

Woonhuis

Westerstraat 2
4461BP Goes
Zeeland

Bouwjaar: ca. 1850 1850 ca. 1850


Beschrijving van Klein Frankrijk

Inleiding Geheel bakstenen verdiepingloos woonhuis op rechthoekige plattegrond onder een met pannen gedekt zadeldak evenwijdig aan de voorgevel, omstreeks 1850 gebouwd in ambachtelijk-traditionele bouwtrant met enige klassieke motieven in lijstwerk van de voorgevel. De relatief recente uitbouw tegen de zuidelijke topgevel valt buiten de bescherming. Omschrijving Gevels geheel opgetrokken uit baksteen. De voorgevel is uitgevoerd als lijstgevel in rode baksteen met strekken boven de raamkozijnen in gele baksteen. De voorgevel bezit een centraal geplaatste entree met aan weerszijden twee stuks houten 2x3 ruits schuiframen. De entree is voorzien van een klassieke omlijsting met kroonlijst en bezit een twee paneels deur en een bovenlicht met deelroede. De zuidelijke kopgevel is uitgevoerd in gemêleerde baksteen met afwijkend metselwerk in de top; op de begane grond nabij de voorgevel bevindt zich een houten 2x3 ruits schuifraam. Naast dit raam zijn bouwsporen aanwezig van een tweede raamkozijn van gelijke afmetingen. In de geveltop is een 2x2 ruits schuifraam aanwezig. De uitbouw op de begane grond is van recenter bouwjaar en valt buiten de bescherming. De noordelijke zijgevel is eveneens in gemêleerde steen uitgevoerd bezit een 2x2 ruits schuifraam in de top. Bij de achtergevel is een kleine, plat gedekte uitbouw aangebracht. Het zadeldak is evenwijdig aan de voorgevel aangebracht en gedekt met gesmoorde pannen. Ter plaatse van de kopgevels bevinden zich overstekken met windveren. Waardering Woonhuis van algemeen belang als functioneel onderdeel van het complex en vanwege architectuurhistorische waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507876
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klein Frankrijk in Goes

Grotendeels houten bijgebouw

Westerstraat 2
Goes
Inleiding Grotendeels houten bijgebouw op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, rond 1850 gebouwd in ambachtelijk-traditionele bouwt..

Uitgegraven drinkput, door enige begroeiing omgeven

Westerstraat 2
Goes
Inleiding Drinkput op het erf van de boerderij, gesitueerd aan de overzijde van de dreef. Omschrijving Uitgegraven drinkput, door enige ..

De Koornbloem

Paardeweg 8
Goes
Molen "De Korenbloem" Ronde stenen stellingmolen, 1809. Met gedenksteen.

Huize den Berg. Fors pand met vijf traveeën brede lijstgevel op natuurstenen, met zwart opgewerkte plint. Middentravee iets risalerend

's-Heer Hendrikskinderenstraat 42
Goes
Fors pand met vijf traveeën brede lijstgevel op natuurstenen, met zwart opgewerkte plint. Middentravee iets risalerend. Voordeuromlijsting..

Breed pand met geverfde bakstenen gevel op gepleisterde voet een midden voor het dwarse zadeldak geplaatste trap-topgevel

Nieuwstraat 28
Goes
Breed pand met geverfde bakstenen gevel op gepleisterde voet een midden voor het dwarse zadeldak geplaatste trap-topgevel. Vensters in de to..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klein Frankrijk in Goes

Foto's (1)