Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blokje van zes geschakelde woningen in Goes

Woonhuis

Wulfaertstraat 2
4461HS Goes
Zeeland

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Blokje van zes geschakelde woningen

Inleiding Blokje van zes geschakelde woningen uit 1920, waarvan de voorgevelpartij georiƫnteerd is op de entree van de stad aan de spoorbaanzijde en een bijzonder uiterlijk heeft gekregen. Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond geplaatst bouwblokje van zes woningen met een begane grond en een hoge kapverdieping. Over de lengte van het blok is een zadeldak, gedekt met rode tuile du nord, aangebracht. De verdiepingloze voorgevel wordt onderbroken door twee risalerende topgevels nabij de uiteinden van het blokje met daar tussenin een aangekapte luifel op uitgesneden houten kolommen die dit voorgeveldeel een waranda-achtig uiterlijk geeft. De gevels zijn opgetrokken uit rode baksteen in kruisverband, terwijl de geveltoppen aan zowel de voor- als zijgevels voorzien zijn van decoratief verticaal metselwerk met stroken zwarte baksteen. De gevels worden afgesloten door houten goot- en daklijsten op geprofileerde klossen. Tegen beide voor-topgevels zijn op de begane grond twee brede, gemetselde drievlaks erkers aanwezig, voorzien van draairamen met roedeverdelingen. In de voorgeveltoppen zijn twee dubbele kozijnen met 6-ruits ramen geplaatst. Behalve de komplete voorgevelpartij van de middelste woningen zijn ook de entree's van de nummers 4 en 10 onder de luifel aangebracht. De entree's met bovenlicht bezitten een oorspronkelijke deur met een paneel en een deurraampje met ruitvormige roedeverdeling. Onder de luifel zijn voorts twee brede drielicht kozijnen met 6-ruits draairamen voor de middelste woningen aangebracht. Boven de luifel aan de voorgevel bevinden zich vier brede dakkapellen met drie ramen voorzien van platte daken. De zijgevels zijn op de begane grond voorzien van een klein en een groot tweelichtkozijn met draairamen en op de verdieping van drie kozijnen met 6-ruits ramen. Aan de achtergevel zijn de woningen voorzien van een achterdeurpui en een woonkamerkozijn met tuindeuren. Op het achterdakvlak een reeks dakkapellen met drie ramen. De woningen zijn voorzien van per twee geschakelde, bakstenen bergingen onder pannen gedekte zadeldaken welke vrijstaand achter het woningblokje zijn geplaatst. Waardering Blokje van zes woningen, van belang als onderdeel van het complex dat vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde van algemeen belang is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507870
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blokje van zes geschakelde woningen in Goes

Blokje van drie geschakelde woningen

D.D.van den Boutstraat 10
Goes
Inleiding Blokje van drie geschakelde woningen. Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond geplaatst bouwblokje van drie woningen met e..

Blokje van vier geschakelde woningen

D.D.van den Boutstraat 2
Goes
Inleiding Blokje van vier geschakelde woningen uit 1920. Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond geplaatst bouwblokje van vier wonin..

Blokje van twee geschakelde woningen

v.d.Spiegelstraat 57
Goes
Inleiding Blokje van twee geschakelde woningen. Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond geplaatst bouwblokje van twee woningen met e..

Blokje van drie geschakelde woningen

v.d.Spiegelstraat 51
Goes
Inleiding Blokje van drie geschakelde woningen. Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond geplaatst bouwblokje van drie woningen met e..

Omwalling. Hetgeen resteert van de voormalige stadsfortificatie in de vorm van Westwal, Westvest en Ravelijn de Groene Jager, alsmede Oostwal en Oostv ..

Omwalling bij Oostwal
Goes
Omwalling. Hetgeen resteert van de voormalige stadsfortificatie in de vorm van Westwal, Westvest en Ravelijn de Groene Jager, alsmede Oostwa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Blokje van zes geschakelde woningen in Goes

Foto's (1)