Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dwarsdeelschuur op rechthoekige plattegrond onder een met pannen gedekt zadeldak in 's Heer Arendskerke

Boerderij

Oude Kraaijertsedijk 4
4458NC 's Heer Arendskerke (gemeente Goes)
Zeeland

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Dwarsdeelschuur op rechthoekige plattegrond onder een met pannen gedekt zadeldak

Inleiding Gedeeltelijk uit hout en gedeeltelijk uit steen opgetrokken dwarsdeelschuur. De schuur behoort met drie mendeurstellen tot de grote exemplaren en is uitgevoerd in ambachtelijk-traditionele stijl met in het metselwerk decoraties die verwant zijn aan de decoraties van het woonhuis. Omschrijving Dwarsdeelschuur op rechthoekige plattegrond onder een met pannen gedekt zadeldak. De langsgevel met mendeuren en de kopgevels zijn sober uitgevoerd in geteerde, gepotdekselde houten delen met wit geverfde gevelhoeken en omrandingen van ramen en deuren. In de langsgevel bevinden zich drie mendeurstellen, enkele kleine raampjes en twee kleinere dubbele deurstellen. In de, naar de straat gekeerde, kopgevel bevinden zich drie deuren met bovenlichten en een wagenhuisdeur; in de top een rondboogvormige ventilatieopening met persienne. De tegenoverliggende kopgevel is vergelijkbaar uitgevoerd. De stallengevel is geheel uit rode baksteen opgetrokken en voorzien van staafankers en geel, decoratief metselwerk in de ontlastingsbogen. Grenzend aan de voormalige, omheinde mestvaalt loopt langs deze schuurgevel een bestraat pad waarop een reeks gedeelde staldeuren uitkomen. De deuren van stallen en stalgangen zijn alle zwart geteerd en voorzien van getoogde bovenlichten waarin roedeverdelingen in de vorm van een diagonaal kruis zijn aangebracht. In het verlengde van de noordwestelijke deel bevindt zich een deurstel met klinket en getoogd, in acht vlakken verdeeld bovenlicht met diagonale kruisroeden. De schuur is voorzien van een symmetrisch zadeldak met overstekken op klossen en bedekt met gesmoorde tuile du nord. Waardering Dwarsdeelschuur van algemeen belang als functioneel onderdeel van hetcomplex en voor Midden-Zeeland karakteristiek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507866
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dwarsdeelschuur op rechthoekige plattegrond onder een met pannen gedekt zadeldak in 's Heer Arendskerke

Coupure in de dijk tussen de Ankerverepolder en de Polder De Breede Watering Bewesten Yerseke ten behoeve van het trein- en wegverkeer

west v.viaduct over spoor
's Heer Arendskerke (Gemeente Goes)
Inleiding Coupure in de dijk tussen de Ankerverepolder en de Polder De Breede Watering Bewesten Yerseke ten behoeve van het trein- en wegve..

Boerderij

Stelleweg 6
Heinkenszand (Gemeente Borsele)
Boerderij. Bakstenen woonhuis met pannen zadeldak tussen tuitgevels met vlechtingen. Dakgoot op klossen. 6-ruits schuifvensters met twee pan..

Nooit Gedacht

Arendstraat 53
's Heer Arendskerke (Gemeente Goes)
Korenmolen "Nooit Gedacht". Ronde stenen bovenkruier met stelling. 1872.

Vrijstaand koetshuis bij het huis "Vredenhof"

Oude Rijksweg 118
's Heer Arendskerke (Gemeente Goes)
Inleiding Vrijstaand koetshuis bij het huis "Vredenhof", omstreeks 1860 op rechthoekige plattegrond gebouwd in eclectische stijl en vrijwel..

Arendshoeve

Oude Rijksweg 116A
's Heer Arendskerke (Gemeente Goes)
Hofstede met rechts terzijde van het voorerf fors woonhuis, rechthoekig gepleisterd gebouw onder zadeldak. XVII-XVIII. Er naast liggend baks..

Kaart & Routeplanner


Foto's (18)

Alle 18 foto's weergeven