Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kloetinge: tuin met tuinelementen, begroeiing, kasteelberg en gracht in Kloetinge

Tuin Park Landgoed

Marktveld 19
4481BH Kloetinge (gemeente Goes)
Zeeland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Kloetinge: tuin met tuinelementen, begroeiing, kasteelberg en gracht

Inleiding De buitenplaats Kloetinge bestond in het begin van de negentiende eeuw uit een woonhuis met bijbehorend koetshuis aan het Marktveld. Hierachter bevond zich een grote tuin met een 18de-eeuwse vijver. Tussen 1806 en 1823 is de aanleg vergroot met de erachter liggende middeleeuwse omgrachte kasteelberg. Deze hoorde voorheen bij de ambachtsheerlijkheid. In de tweede helft van de negentiende eeuw is de aanleg ten noordoosten van de kasteelberg verder uitgebreid met bouwland, een boomgaard en een stuk weiland. Dit deel is veranderd in een moestuin en eind twintigste eeuw in een siertuin. Omschrijving Direct achter het woonhuis bevindt zich een grasveld met vijver en enkele monumentale solitaire bomen die waarschijnlijk zijn aangeplant tussen 1840 en 1870. De door geboomte begeleide burchtgracht vormt de begrenzing van dit open terrein. De grond die vrijkwam bij het graven van de ringgracht is gebruikt voor het ophogen van de berg. Aan de zuidoostkant verwijdt de ringgracht zich en is de berg heel breed. Hier zou de voorhof hebben gelegen en mogelijk een weg die toegang bood tot de berg. In 1823 was de berg in gebruik als "bosch van vermaak". In de tweede helft van de negentiende eeuw is de aanleg weinig veranderd. Het bestond in die tijd uit een landschappelijke aanleg met prieel rondom de middeleeuwse kasteelberg. Een eenvoudig, in oorsprong negentiende eeuws bruggetje geeft thans toegang tot het voorterrein van de berg. Hier staat een zwart houten kippenhok en een, eind negentiende eeuw van de burchtheuvel naar hier overgeplaatste, tuinkoepel. De koepel is in 1976 tijdens een storm verwoest en in dezelfde vorm herbouwd. Hij is uitgevoerd met gesloten, houten achterwand. Het rieten dak wordt gedragen door licht geprofileerde, ingezwenkte kapspoortjes en aan de open zijde van de koepel gesteund door dunne, gietijzeren kolommen; de dakrand is voorzien van een geschulpte lijst met uitgesneden hartjes. Op en rond het burchtterrein diverse oude en zeer oude bomen waaronder eiken, linden en beuken welke bij de tuinaanleg in het beplantingspatroon zijn opgenomen. Waardering Tuin met tuinelementen, begroeiïng, kasteelberg en gracht van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden, de gaafheid en als belangrijk onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507863
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kloetinge: tuin met tuinelementen, begroeiing, kasteelberg en gracht in Kloetinge

Villa

Marktveld 19
Kloetinge (Gemeente Goes)
Inleiding Grote, nagenoeg vrijstaande villa in sobere, zakelijk expressionistische stijl voorzien van voor architect Goethals kenmerkende d..

Kloetinge: koetshuis

Marktveld 18
Kloetinge (Gemeente Goes)
Inleiding Tweezijdig aangebouwd, direct aan de straat gelegen, bakstenen koetshuis, in 1851 gebouwd in ambachtelijk traditionele stijl. O..

Fors pand onder pannen schilddak, hoekschoorstenen

Marktveld 20
Kloetinge (Gemeente Goes)
Fors pand uit de late 18e eeuw onder pannen schilddak, hoekschoorstenen. Voordeuromlijsting en bovenlicht. Vensters behangen met houten zon..

Kloetinge: koetsierswoning

Marktveld 17
Kloetinge (Gemeente Goes)
Inleiding Eénzijdig aangebouwd, direct aan de straat gelegen, bakstenen woonhuis, in 1896 gebouwd als koetsierswoning, ter vervanging van ..

Pand met tuitgevel

Geertesplein 1
Kloetinge (Gemeente Goes)
Pand met tuitgevel aan de straat waarin nog enig 17e eeuws metselwerk met kleurbanden en cijferankers 1616. Pannen zadeldak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Kloetinge: tuin met tuinelementen, begroeiing, kasteelberg en gracht in Kloetinge

Foto's (1)