Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kloetinge: koetsierswoning in Kloetinge

Kasteel Buitenplaats

Marktveld 17
4481BH Kloetinge (gemeente Goes)
Zeeland

Bouwjaar: 1893


Beschrijving van Kloetinge: koetsierswoning

Inleiding Eénzijdig aangebouwd, direct aan de straat gelegen, bakstenen woonhuis, in 1896 gebouwd als koetsierswoning, ter vervanging van een woonhuis dat eveneens als koetsierswoning in gebruik was. In gevelbanden en blokjes uit gele baksteen en geprofileerde gootklossen vertoont de woning enige laat-negentiende eeuwse stijlinvloeden in een overigens ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De aanbouw aan de achtergevel is van recenter bouwjaar en valt buiten de bescherming. Omschrijving Drie traveeën breed, verdiepingloos woonhuis op rechthoekige plattegrond. De voorgevel is opgetrokken uit rode machinale baksteen in kruisverband waarbij deze is gedecoreerd met een gevelband ter hoogte van de bovendorpels van de kozijnen en met strekken in geel en rood metselwerk. Houten kozijnen met 2x3 ruits schuiframen en een sobere entree met bovenlicht. De voorgevel wordt afgesloten door een houten bakgoot op geprofileerde klossen waartussen siermetselwerk in rode en zwarte steen is aangebracht. Overige gevels opgetrokken uit rode handvormbaksteen. De linker zijgevel, voorzien van een 2x2 ruits schuifraam in de top, bezit een dakoverstek op geprofileerde klossen. In een baksteen in de voorgevel is het bouwjaar uitgehakt. Zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat, gedekt met gesmoorde hollandse pannen. De zolder van deze woning gaf oorspronkelijk toegang tot de zolder van het naastgelegen koetshuis. De oorspronkelijke voor- en achterkamer/keuken zijn tot één ruimte samengevoegd en zijn voorzien van een sober balkenplafond en twee paneeldeuren. Het interieur bevat overigens geen bijzondere waarden. Waardering Koetsierswoning van belang vanwege ensemblewaarde als uitwendig gaaf en functioneel onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507862
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kloetinge: koetsierswoning in Kloetinge

Kloetinge: koetshuis

Marktveld 18
Kloetinge (Gemeente Goes)
Inleiding Tweezijdig aangebouwd, direct aan de straat gelegen, bakstenen koetshuis, in 1851 gebouwd in ambachtelijk traditionele stijl. O..

Bescheiden verdiepingloze boerenwoning

Marktveld 15
Kloetinge (Gemeente Goes)
Bescheiden verdiepingloze boerenwoning die gebouwd is volgens de plaatselijke traditie van landelijke bouwkunst. Schuifvensters. Strekken bo..

Villa

Marktveld 19
Kloetinge (Gemeente Goes)
Inleiding Grote, nagenoeg vrijstaande villa in sobere, zakelijk expressionistische stijl voorzien van voor architect Goethals kenmerkende d..

Kloetinge: tuin met tuinelementen, begroeiing, kasteelberg en gracht

Marktveld 19
Kloetinge (Gemeente Goes)
Inleiding De buitenplaats Kloetinge bestond in het begin van de negentiende eeuw uit een woonhuis met bijbehorend koetshuis aan het Marktve..

Eenvoudig dwarspand dubbele woning

Marktveld 14
Kloetinge (Gemeente Goes)
Eenvoudig dwarspand (thans) dubbele woning (XIXa). Gewijzigde schuifvensters. Schuurdeur midden in de gevel. Linkerdeel met staafankers onde..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kloetinge: koetsierswoning in Kloetinge

Foto's (1)